Analyse
Pirelli 12 jaar geleden - woensdag 8 juni 2005
De italiaanse groep verkoopt haar divisie "kabels voor energie en telecom".

Koers op het moment van de analyse : 0,88 EUR

Verbeterde vooruitzichten

Na het uiteenspatten van de technologiezeepbel in 2001 wilde Pirelli zich niet langer profileren als industriële groep, maar als holding. Sindsdien probeert de groep haar strategie te definiëren. Het terugplooien op de meest rendabele activiteiten staat daarbij centraal. Daarin kadert de al lang aangekondigde verkoop van de divisie kabels voor energie en telecom. Die activiteit is goed voor ±45 % van de omzet en 30 % van de bedrijfswinst  maar ze kreeg de jongste jaren rake klappen als gevolg van de sterke prijsdalingen en een terugval van de bestellingen. Hoewel de afdeling werd geherstructureerd blijven zowel de rendabiliteit als de groeiperspectieven ervan beperkt.

Door de verkoop zal de winst per aandeel in 2006 wel dalen, maar tegelijk verbetert de groep haar verwachtingen op lange termijn. Pirelli zal zich immers kunnen versterken op de rendabele markt van hoge snelheidsinternet en kunnen investeren in vastgoed en in de groeipool van de banden, die tot nu toe goed is voor 45 % van de omzet. De doelstelling voor die laatste afdeling bestaat erin om in 2006 het marktaandeel in de Verenigde Staten zowat te verdubbelen.

Tot slot zal Pirelli ook nog investeren in telecom, eventueel via een verhoging van het belang in Telecom Italia. Maar gezien de magere resultaatverwachtingen voor Telecom Italia, lijkt het belang in die groep eerder een vloek dan een zegen voor Pirelli.

De verkoop van de kabelactiviteit verbetert de groeivooruitzichten maar gezien het gewicht van Telecom Italia, zijn we geen koper. Het aandeel is correct gewaardeerd. Houden.

Deel dit artikel