Analyse
Lafarge 12 jaar geleden - maandag 27 juni 2005
De wereldleider in bouwmaterialen beleefde een moeilijk jaarbegin.

Koers op het moment van de analyse : 74,75 EUR

Laat u niet beïnvloeden door het resultaat van het eerste kwartaal

Lafarge, wereldleider voor bouwmaterialen en aanwezig in 75 landen, heeft een vrij moeilijk jaarbegin achter de rug. Door de strengere winterse omstandigheden tegenover het jaar voordien vielen de volumes in de eerste 3 maanden terug, maar dankzij de aantrekkende verkoopprijzen kon de groep nog een bescheiden omzetstijging (+2,1 %) realiseren. Met een omzetstijging van 10 % (+13,4 % in USD) presteerden de VS en Canada (via 53 %-dochter Lafarge North America; LNA), na West-Europa veruit de belangrijkste markt voor Lafarge, verrassend sterk, al leidde dit niet tot een verbetering van het resultaat (verlies van LNA nam toe).
Maar er is niet onmiddellijk reden tot ongerustheid. Lafarge realiseert traditioneel minder dan 20 % van zijn jaaromzet in het eerste kwartaal. Bovendien blijven de prijzen positief georiënteerd en evolueren de meeste markten waarop Lafarge actief is in de goede richting. De stijgende energieprijzen ten slotte worden opgevangen door een verbetering van de efficiëntie. Voor heel het jaar blijft de groep dan ook mikken op een stijging van de bedrijfswinst met 6 à 8 % (bij gelijkblijvende structuur en constante wisselkoersen).

Voor 2005 (rekening houdend met IFRS-normen) en 2006 rekenen we op 5,86 en 6,17 EUR winst per aandeel. De goede prestaties in de VS, de versteviging van de dollar tegenover de euro en het verwachte herstel in de bouwsector maken dit correct gewaardeerde aandeel koopwaardig.

 

Lafarge (vet, basis 100) loopt achter op de sector van bouwmaterialen (dun) maar bezit alle troeven voor een inhaalbeweging. Kopen.

 

 

 

Deel dit artikel