Analyse
Dane-Elec Memory 12 jaar geleden - vrijdag 10 juni 2005

Sinds ons eerste koopadvies in januari 2004 voldeden de resultaten van de nummer 1 in Europa voor modules en geheugenkaarten aan onze verwachtingen.

Koers op het moment van de analyse : 5,08 EUR

Neem uw winst

Sinds ons eerste koopadvies in januari 2004 is de koers van Dane-Elec Memory met meer dan 50% gestegen. Sindsdien voldeden de resultaten van de nummer 1 in Europa voor modules en geheugenkaarten aan onze verwachtingen. Ondersteund door de voorliefde van de consumenten voor digitale procucten waarin Flash geheugens zitten (GSM’s, fototoestellen en digitale camera’s, MP3 lezers,…) kende de verkoop van Dane-Elec een jaargroei van maar liefst 40% in 2004 en 20% tijdens het eerste kwartaal 2005. Resultaat, de winsten zijn ook sterk gestegen. Zo groeide de winst per aandeel op jaarbasis met 180% in 2004 en met 22% tijdens het eertse kwartaal 2005. Ondanks de bemoedigende resultaten heeft de koers van Dane-Elec het moeilijk sinds begin maart. De beleggers vragen zich af of Dane-Elec zijn groeiniveau tijdens de volgende jaren zal kunnen handhaven. Hoewel de vraag naar digitale producten solide zou moeten blijven, zet het succes van de Flash geheugens de halfgeleiderproducenten ertoe aan om hun aanbod te verhogen, wat logischerwijze resulteert in een prijsdaling. De prijsdaling van de Flashgeheugens is al een realiteit en kan dit jaar nog worden versterkt. Hoewel de prijsdaling wordt gecompenseerd door de verwachte groei van de vraag in volumes, kan ze de rentabiliteit van de geheugenassembleerders evenwel onder druk zetten. De resultaten van het eerste kwartaal 2005 van Dane-Elec lijken trouwens in die zin te gaan want ondanks een jaargroei met 20 % van de omzet tot 55,2 miljoen EUR, blijft de bedrijfsmarge stabiel (4,35 % tegenover 4,34 tijdens het eerste kwartaal 2004).

De koers van Dane-Elec is goed vooruitgegaan sinds ons eerste koopadvies. Rekening houdend met het inherente risico van een prijsdaling van de geheugens, geven we er de voorkeur aan om onze winsten op dit dure aandeel te nemen. Verkopen.

Deel dit artikel