Analyse
Ackermans & van Haaren 13 jaar geleden - vrijdag 17 juni 2005

Het bod van USG op uitzendgroep Solvus heeft een aanzienlijke impact op de Belgische holding.  

Koers op het moment van de analyse : 35 EUR

AvH zegt ja tegen het bod van USG op Solvus

De holding Ackermans & van Haaren (AvH) die 41,78 % van het kapitaal van uitzendgroep Solvus bezit, zal het in de toekomst zonder deze winstgroeimotor moeten stellen. De al jaren geregeld opduikende overnamegeruchten worden eindelijk bewaarheid : de Nederlandse groep USG neemt Solvus (22,59 EUR) over en biedt 23 EUR per aandeel. Eigenlijk komt dit bod voor AvH net iets te vroeg. We rekenden immers op een flink herstel van Solvus dat in 2006 voor iets meer dan 17 % tot de winst van de holding had moeten bijdragen. Anderzijds doen AVH en de minderheidsaandeelhouders van Solvus een gouden zaak. USG betaalt immers erg veel voor de aandelen. Wie Solvus-aandelen bezit, mag dan ook op het bod ingaan. Mocht de koers in de buurt van de overnameprijs komen, neem dan het zekere voor het onzekere en verkoop uw aandelen via de beurs. Hoe klein ook, de kans dat de operatie alsnog afgeblazen wordt, blijft bestaan. Op dit niveau is een tegenbod anderzijds erg onwaarschijnlijk.

AVH realiseert op de overname een meerwaarde van 3,90 EUR per aandeel (evenveel als de winst over 2004) en ziet zijn oorlogskas aanzwellen tot zowat 350 miljoen euro of bijna 30 % van de intrinsieke waarde. Aangezien de holding niet van plan is een uitzonderlijk dividend te betalen – ze geeft er de voorkeur aan een regelmatige verhoging van de jaarlijkse winstuitkering – moet ze dringend op zoek naar nieuwe investeringen. Zo’n massa “slapend” geld zou zeker niet naar de zin zijn van de kleine aandeelhouders die op een spaarrekening een hogere vergoeding kunnen krijgen. Het meest waarschijnlijke scenario lijkt ons de versteviging van de poot “private equity” (niet-beursgenoteerde ondernemingen), een business die momenteel erg in trek is. In het verleden werd ook al meermaals de mogelijkheid onderzocht om de vier bestaande activiteitspolen (baggerwerken, uitzendarbeid, banken en private equity) met een vijfde aan te vullen. In feite is dochter Quick groot genoeg om op haar eentje die nieuwe groeipool te vormen, maar het lijkt ons waarschijnlijker dat de hamburgerketen waaraan AvH tegen de verwachtingen in een uitstekende zaak heeft gedaan, zal verkocht worden. Het groeipotentieel van de sector is immers erg beperkt. Wat er ook van zij, AvH stevent dit jaar op een recordwinst af, die we momenteel op 6,49 EUR per aandeel ramen, maar die we de komende maanden wellicht zullen moeten optrekken (de verwachte verkoop van Aviapartner zou ±1 EUR extrawinst per aandeel opleveren). Voor 2006 hebben we onze prognose wegens de verkoop van Solvus en in afwachting van nieuwe investeringen voorzichtigheidhalve verlaagd, van 2,48 naar 2,13 EUR per aandeel.

De vooruitzichten voor de resterende activiteiten blijven erg goed. Volgens onze zeer voorzichtige schatting noteert het aandeel zo’n 10 % onder de intrinsieke waarde. Dit correct gewaardeerde aandeel blijft koopwaardig.

AvH (vet, linkerschaal, in EUR) krijgt een uitstekende prijs voor Solvus (dun; rechterschaal, inEUR) net voor die met een mooi winstherstel uitpakt.

 

De aandeelhouders van USG (dun; in EUR) waren minder enthousiast over het genereuze bod op Solvus (vet; in EUR).

Deel dit artikel