Analyse
TF1 12 jaar geleden - maandag 2 mei 2005

Hoe gaat de belangrijkste Franse commerciële zender om met de ongunstige conjunctuur en met de concurrentie van de digitale televisie via de ether ?

Koers op het moment van de analyse : 21,90 EUR

Belangrijke herschikking in de sector

De voornaamste Franse commerciële zender zit in een moeilijke situatie. De reclame-inkomsten zijn in het eerste kwartaal slechts met 1,2 % toegenomen waardoor de voor 2005 vooropgestelde groei van 3 à 4 % (tegen 6,6 % in 2004). wellicht niet meer haalbaar is. Het geografisch nauwelijks gediversifieerde TF1 (Frankrijk vertegenwoordigt 90 % van de omzet) lijdt onder de trage Franse economie, die de reclamebudgetten van de adverteerders beknot. Voorts dreigt de tv-zender kijkers en op termijn ook publiciteitsinkomsten te verliezen aan Canal + dat een nieuwe adem gevonden heeft en aan de nieuwe gratis (en later ook betalende zenders) die met de geleidelijke invoering van TNT (digitale televisie via de ether) Frankrijk zullen overspoelen. Tegelijk moet de groep het hoofd bieden aan alsmaar hogere programmatiekosten en kost de uitbouw van het betalende digitale boeket handenvol geld terwijl deze investeringen ten vroegste in 2006 winst zullen opleveren.

Het Franse medialandschap mag dan door elkaar geschud worden, TF1 blijft een speler van formaat. Maar de conjunctuur en de concurrentie beperken de groei- en rentabiliteitsperspectieven. Voor 2005 (rekening houdend met IFRS-normen) ramen wij de winst per aandeel op 1,20 EUR. Dat het dividend al meerdere jaren niet evolueert, is verontrustend. Duur aandeel. Afblijven.

Deel dit artikel