Analyse
Medion 12 jaar geleden - vrijdag 13 mei 2005
Zoals de directie eerder al had aangekondigd, ging de activiteit van de massa-elektronicaspecialist tijdens het eertse kwartaal 2005 verder bergaf.

Koers op het moment van de analyse : 11,90 EUR

Zoals de directie eerder al had aangekondigd, ging de activiteit van de massa-elektronicaspecialist Medion tijdens het eertse kwartaal 2005 verder bergaf. Concreet realiseert het bedrijf een omzet van 631 miljoen EUR, hetzij een daling van 18 % tegenover het eerste kwartaal 2004. Terwijl het onzekere vertrouwen van de Duitse consumenten verder op de verkoop blijft wegen, kreeg Medion ook nog eens af te rekenen met de sombere vraag in de andere Europese landen waar de verkoop met maar liefst 16 % is gedaald tot 222 miljoen EUR. Een zware teleurstelling wanneer we weten dat de Duitse groep heel wat hoop gevestigd had in haar internationale expansie. Maar meer nog dan de omzetdaling is het zeker de winstdaling die de beleggers thans verontrust. Zo realiseerde Medion tijdens het eerste kwartaal een bedrijfswinst van 12,5 miljoen EUR, hetzij 72 % minder dan vorig jaar rond dezelfde tijd! Deze rentabiliteitsdaling is vooral te wijten aan de prijzenslag die Medion en zijn concurrenten voeren om hun marktaandeel te behouden op een markt die zwaar getroffen wordt door de economische vertraging. De gestegen logistieke kosten (luchtvaarttransport) wogen ook onvermijdelijk op de marges. Hoewel de druk op de rentabiliteit waarschijnlijk nog een tijdje zal blijven duren, stelt het bedrijf niettemin vast dat zijn verkoop stabiliseert. Met de hulp van het economisch herstel in Duitsland kan Medion vanaf volgend jaar opnieuw een winstgroei realiseren.

Hoewel de activiteit tijdens het tweede kwartaal zou moeten stabiliseren, blijft de voorspelbaarheid van de rest van het jaar beperkt. Gelukkig kan het bedrijf steunen op zijn solide balans waardoor het op korte termijn gevrijwaard zal zijn van grote financiĆ«le zorgen. Houden.

Deel dit artikel