Analyse
Bekaert 13 jaar geleden - dinsdag 17 mei 2005

Nu de divisie afsluitingen, waarmee Bekaert groot werd, verkocht is, opteert de Belgische groep voor een nieuwe strategie en voor een nieuw gamma producten.

Koers op het moment van de analyse : 57,10 EUR

De staalkoordspecialist gaat door op zijn elan !

Na het recordjaar 2004 gaat Bekaert door op zijn elan. De omzet is in het eerste kwartaal met 18 % gestegen ten opzichte van het sterke eerste kwartaal 2004 (excl. Afsluitingen Europa, verkocht op 01/01/2005). Zelfs in China liet de divisie staalkoord (gebruikt in radiaalbanden) een lichte stijging (+1 %) optekenen. De maatregelen van de Chinese overheid om de overbelasting van vrachtwagens te bestrijden, hadden pas vanaf het tweede kwartaal van 2004 een negatieve invloed. Globaal blijven enkel de resultaten voor geavanceerde deklagen ontgoochelen (6 % van de omzet). De komende maanden zal de omzetgroei van Bekaert wellicht minder uitgesproken zijn. In 2004 plaatsten klanten vervroegd bestellingen om te anticiperen op de stijgende grondstofprijzen. Nu die prijzen opnieuw dalen, lijkt een omgekeerde tendens waarneembaar. Door het concurrentievoordeel van de ‘dollarlanden’ (sterke euro), kan Bekaert wellicht minder profiteren van die daling van de grondstofprijzen. De groep zal immers waarschijnlijk niet anders kunnen dan haar verkoopprijzen te verlagen. Voor 2005 mikken we nog steeds voorzichtig op een omzetstijging van 3,5 % (excl. Afsluitingen Europa), op een lichte daling van de marges (tot 7 à 8 %), en op een winst per aandeel van 5,3 EUR (rekening houdend met de IFRS-normen).

2005 zal minder goed zijn dan 2004, maar de sterkere klantgerichtheid en de herschikte productenportefeuille werpen vruchten af. Op 18/05 keert Bekaert een dividend van 1,50 EUR netto uit. De komende jaren zal het dividend wellicht stijgen. Het aandeel is correct gewaardeerd. Houden.

 

Deel dit artikel