Analyse
ABB 12 jaar geleden - maandag 9 mei 2005
De Zwitserse groep, die actief is in zware uitrustingen voor de industrie maakte nieuws bekend over het gerechtelijke dossier rond de gevaren van asbest. 

Koers op het moment van de analyse : 7,38 CHF

De koers houdt al rekening met enig bemoedigend nieuws

Na een zwak 2004 kon ABB, leverancier van uitrustingsgoederen, in het eertse kwartaal uitpakken met beter dan verwachte cijfers én met nieuws in het asbestdossier. De totale omzet steeg met 12 % en de bestellingen namen met 8 % toe. In de twee strategische divisies (automatisering en energie) was de stijging nog uitgesprokener. Drijvende krachten waren de groeilanden, China en India op kop. In de automatisering klom de bedrijfsmarge tot 10,9 % (8,6 % een jaar geleden) dankzij een betere productiviteit en minder herstructureringskosten. Maar in de energie viel ze vooral als gevolg van de hoge grondstofprijzen (olie, staal) van 8 % terug tot 7,6 %. De voor het ganse jaar vooropgestelde 10 % is dan ook vergeten. Voor de ganse groep acht ABB evenwel een winstmarge van 7,7 % nog altijd mogelijk (5,2 % in 2004). Wat het asbestdossier betreft, werd een minnelijke schikking bereikt met de eisers en de aanvullende factuur (in de boeken van 2004 opgenomen) valt lichter uit dan gevreesd.

Voor 2005 (rekening houdend met IFRS-normen) ramen we de winst per aandeel op 0,44 CHF (0,12 CHF in 2004). De kwartaalresultaten zijn bemoedigend, maar de koers houdt er al rekening mee. Het asbestdossier evolueert gunstig, maar is nog niet voor de volle 100 % opgelost. Het aandeel blijft duur en riskant. Niet kopen.

 

Deel dit artikel