Analyse
Eidos 12 jaar geleden - vrijdag 1 april 2005

De overnamevooruitzichten worden preciezer voor de Britse uitgever van videospellen.

Koers op het moment van de analyse : 60,00 pence

We speculeren niet

De overnamevooruitzichten worden preciezer voor Eidos, de Britse uitgever van videospellen. Hoewel de directie niet echt nog meer nieuws heeft gegeven over een bod van 53 pence, werd er sindsdien nog tweemaal een ander bod gedaan. Het eerste van het Amerikaanse beleggingsfonds Elevation Partners bestaat uit een overname in cash tegen een prijs van 50 pence per aandeel. Het tweede, dat afkomstig is van de kleine Britse uitgever van videospellen SCi Entertainment heeft de vorm van een aandelenruil a rato van één aandeel SCi voor 6 aandelen Eidos. Op basis van de koers van SCi op de dag van dat bod (321,5 pence) wordt Eidos gewaardeerd op 53,6 pence, wat 7,2 % beter is. Ondanks de aangeboden premie veronderstelt dit bod ook dat de aandeelhouders van Eidos aanvaarden om niet in klinkende munt maar in aandelen van SCi te worden betaald. Hoewel we de kwaliteit van deze kleine uitgever van videospellen niet betwisten (31 miljoen GBP omzet en een winst per aandeel van 17,89 pence tijdens het laatste boekjaar) staan we sceptisch tegenover de duurzaamheid van de groep die uit deze samensmelting zou ontstaan. Ondanks de mogelijke synergieën zou de groep maar een omzet van 125 miljoen GBP vertegenwoordigen (± 180 miljoen EUR) tegenover 500 tot 2 400 miljoen EUR voor de belangrijkste ondernemingen van de sector. Uiteindelijk zou de nieuwe groep die uit deze toenadering ontstaat ons inziens nauwelijks beter gewapend zijn om de huidige vertraging in de sector het hoofd te bieden.
Op de beurs van Londen noteert het aandeel van Eidos meer dan 60 pence. De beleggers lijken dus te speculeren op een opbod van de ene en/of de andere partij, iets wat ons inziens nochtans niet zo heel waarschijnlijk is. Eidos is in het verleden immers al meermaals zonder succes benaderd geweest en het eerste concrete bod kwam er pas na een koersdaling tot onder 50 pence. In deze omstandigheden speculeren we niet op een bod dat veel boven de huidige geboden bedragen ligt.

De hypothese van een beursstrijd die de koers van Eidos tot ver boven de huidige koers zou brengen, is ons inziens niet echt waarschijnlijk. Verkopen.

Deel dit artikel