Analyse
BP 13 jaar geleden - maandag 11 april 2005

De Britse petroleumreus bevestigt de verwachtingen met de indicaties over het eerste kwartaal van 2005.

Koers op het moment van de analyse : 564,50 pence

Nieuw recordjaar in het vooruitzicht

De petroleumreus heeft een tipje van de sluier opgelicht aangaande het eerste kwartaal 2005.
Stroomopwaarts (exploratie en productie) werden de resultaten opgekrikt door de hoge olieprijs (+49 % op een jaar) en door een lichte toename van de productie (ca. +1,6 % t.o.v. het eerste kwartaal 2004). Tegenover de laatste drie maanden van 2004 liep de productie evenwel iets terug wegens een (tijdelijke) vertraging in Rusland (23 % van de productie), te wijten aan de strenge winter die het maritieme transport belemmerde. Er is dus geen reden om de voor dit jaar vooropgestelde cijfers inzake productietoename (2,5 à 5 %) te herzien. Ook de doelstelling op langere termijn (een gemiddelde toename van 5 % per jaar voor de periode 2004-08, een van de hoogste van de sector) komt niet in het gedrang. Om zijn doel te bereiken kan BP o.m. rekenen op de ingebruikneming eind dit jaar van gigantische olievelden in de Golf van Mexico en Angola.
Stroomafwaarts (raffinage en distributie) had de hoge olieprijs dan weer een negatieve invloed op de marges. Bovendien waren er onderhoudswerken in enkele raffinaderijen. Dat belet niet dat we voor 2005 op een forse stijging van de winst per aandeel tot 46,5 pence (rekening houdend met IFRS-normen) afstevenen (meerwaarden op verkoop van activa niet meegerekend). We verwachten dat het dividend met 17 % zal opgetrokken worden. Bovendien wordt er mogelijk een buitengewoon dividend uitgekeerd naar aanleiding van de beursintroductie van petrochemiedochter Innovene en is BP van plan om voort eigen aandelen in te kopen. Een en ander maakt BP tot een van de meest aandeelhoudersvriendelijke aandelen van de sector.

BP lijkt op een nieuw recordjaar af te stevenen. Enkel een forse terugval van de olieprijs zou stokken in de wielen kunnen steken, maar daar ziet het voorlopig niet naar uit. U mag dit goedkope aandeel nog altijd kopen.

 

 

Deel dit artikel