Analyse
Iris 12 jaar geleden - dinsdag 29 maart 2005

De specialist in scanning en documentenbeheer brengt spitsvondige producten op de markt die hij nog aantrekkelijker probeert te maken.

Koers op het moment van de analyse : 27,01 EUR

Beter resultaat dan verwacht

De specialist op het gebied van digitalisering, intelligente herkenning en documentenbeheer boerde in 2004 beter dan verwacht. De omzetgroei laat wat op zich wachten (+4,4 % bij gelijke groepsstructuur), maar de kosten zijn onder controle (zonder dat daarom op Onderzoek & Ontwikkeling bespaard wordt) en de verkoop van bureauticaproducten en van licenties en diensten (hogere marges) gaat vooruit. Een en ander zorgde ervoor dat de winst per aandeel met 82 % steeg tot 0,92 EUR. Voor 2005 is het orderboekje wel goed gevuld, maar wat de omzetgroei betreft blijven we toch wat sceptisch. De naambekendheid van Iris stimuleert de verkoop van eenvoudige bureauticaproducten, maar die genereren slechts 20 % van de inkomsten. 80 % is afkomstig van professionele oplossingen. Die activiteit behelst ook de service (advies, vorming, onderhoud…). Om op dat vlak te groeien is internationale expansie nodig, maar Iris beschikt niet over de middelen om filialen te openen of overnames te doen, en moet dus op zoek naar partners. Om die over de streep te trekken probeert de groep haar oplossingen eenvoudiger en makkelijker aan de wensen van de klanten aanpasbaar te maken. Voor 2005 verwachten we dat de omzetgroei tot 5,5 % zal beperkt blijven, maar aangezien de marges op peil en de kosten onder controle zullen blijven, rekenen we toch op een winst per aandeel van 1,77 EUR (rekening houdend met IFRS-normen). Voor 2006 mikken we op 2,14 EUR.

Iris is actief op een veelbelovende markt (beheer van vragenlijsten, facturen…). De groep is van plan om voortaan ¼ van de winst aan de aandeelhouders uit te keren (dit jaar bedraagt het dividend 0,2625 EUR netto). Het aandeel is goedkoop. Koopwaardig.

Deel dit artikel