Analyse
Flamel 12 jaar geleden - vrijdag 18 maart 2005
Het verlies van de contracten met BMS en Biovail verschuift de vooruitzichten op recurrente winst opnieuw naar latere datum.

Koers op het moment van de analyse : 13.79 USD

Tweede licentiecontract opgezegd

Na het verlies van zijn belangrijkste contract met Bristol-Myers Squibb (BMS) in september vorig jaar maakte Flamel de stopzetting bekend van het licentiecontract met de Amerikaanse farmaceutische groep Biovail voor de ontwikkeling van het geneesmiddel Genvir® (tegen genitale herpes). Dit kan verontrustend nieuws lijken omdat Genvir® voor Flamel het geneesmiddel is dat het dichtst bij de commercialiseringsfase zat. Anders dan het contract met BMS, was het hier Flamel dat het contract heeft verbroken. Biovail had zich in februari 2003 geëngageerd om met het oog op een commercialisering in 2005/2006 nieuwe klinische tests te starten, maar had tot nu toe nog niets ondernomen. Het is dan ook logisch dat Flamel besliste om haar rechten op Genvir® terug te nemen en een partner te zoeken die het geneesmiddel naar het commercialiseringsstadium kan leiden. Flamel komt evenwel niet zonder kleerscheuren uit dit avontuur. Het heeft immers twee ontwikkelingsjaren verloren en nu moet het ook nog een nieuwe partner vinden.

Flamel maakte trouwens haar resultaten 2004 bekend met een winst van 0,56 USD per aandeel, tegenover een verlies van 0,20 USD in 2003. De groep heeft deze prestatie meer bepaald te danken aan de verbreking van het contract met BMS voor Basulin® (G&R 1186). Tijdens het vierde kwartaal alleen werden immers meer dan 12 miljoen USD aan licentie-inkomsten uit dit contract geboekt die bij een normaal verloop van het contract eigenlijk tot in 2006 gespreid hadden moeten zijn.

Het nieuws over de vooruitzichten is bemoedigend. Na de start van nieuwe klinische tests met Coreg®, een geneesmiddel tegen congestieve hartzwakte op basis van de Micropump® technologie van Flamel, heeft GlaxoSmithKline (GSK) inderdaad meerdere miljoenen dollars geïnvesteerd in de productie van het geneesmiddel op de site van Flamel in Pessac (Frankrijk). Het geneesmiddel kan misschien vanaf volgend jaar verkocht worden.

Hoewel we vertrouwen blijven hebben in het potentieel van de technologische portefeuille van Flamel, stelt het verlies van de twee contracten met BMS en Biovail het vooruitzicht van courante winsten voor Flamel nog wat meer uit. HOUDEN maar NIET MEER KOPEN.

Deel dit artikel