Analyse
Zapf creation 12 jaar geleden - vrijdag 18 februari 2005

De situatie lijkt van kwaad naar erger te gaan voor de Duitse poppenproducent.

Koers op het moment van de analyse : 13,67 EUR

Welke maatregelen voor de toekomst ?

De situatie lijkt van kwaad naar erger te gaan voor de Duitse poppenproducent. Zapf Creation had zijn winstvooruitzichten voor 2004 al meermaals naar beneden herzien en maakte nu voorlopige resultaten bekend die een flink stuk onder zijn laatste voorspellingen lagen. Hoewel een omzet van 174 miljoen EUR over het algemeen in de lijn van de aangekondigde cijfers ligt (175 miljoen EUR), is er bij de winsten een grote kloof. De constante terugval van de verkoop van de laatste twee jaar (- 10 % in 2003 en – 14 % in 2004) heeft de voorraden doen stijgen die inmiddels niet zo gemakkelijk meer zullen kunnen worden verkocht. Resultaat: Zapf moest voor het vierde kwartaal bijkomende kosten voor het waardeverlies van zijn voorraden boeken. Uiteindelijk zou het bedrijfsresultaat voor 2004 nog maar 8 miljoen EUR bedragen, hetzij 43 % minder dan de verwachte 14 miljoen EUR.
Hoewel wij de noodzaak van een dergelijke maatregel inzien, kunnen we alleen maar betreuren dat de directie van Zapf in haar vooruitzichten van 22 december 2004, datum waarop ze deze situatie moeilijk kon negeren, geen rekening heeft gehouden met deze waardeverminderingen van de voorraden. Hoewel Zapf zijn winsten voor 2004 nog niet heeft bekendgemaakt, denken wij dat ze meer dan 50 % onder onze vorige ramingen van 1 EUR per aandeel zullen liggen. In deze context heeft de directie nu al aangekondigd dat ze haar dividend van 1 EUR, in tegenstelling tot wat ze in december 2004 had gezegd, niet kan handhaven. Binnenkort is er een buitengewone vergadering van de raad van bestuur die de kwestie van het dividend zal regelen, maar ook en vooral een beslissing zal nemen over de noodzakelijke maatregelen voor de toekomst van de onderneming.

In afwachting dat geweten is welke maatregelen de raad van bestuur heeft genomen, raden wij u aan om een voorzichtigere houding aan te nemen. Houden maar niet meer kopen.

Deel dit artikel