Analyse
Singulus Technologies 12 jaar geleden - vrijdag 18 februari 2005

Net zoals talrijke technologiebedrijven heeft de producent van machines voor de productie van optische schijven een gunstig jaar achter de rug.

Koers op het moment van de analyse : 11,77 EUR

Winstvooruitzichten naar beneden getrokken

Net zoals talrijke technologiebedrijven heeft de producent van machines voor de productie van optische schijven (CD, DVD) Singulus Technologies een gunstig jaar achter de rug. Dankzij een solide vraag naar DVD-schijven kon het Duitse bedrijf in 2004 een omzet van maar liefst 435 miljoen EUR boeken, hetzij een stijging met 20 % tegenover 2003. En hoewel er nog geen details over de resultaten werden vrijgegeven, bevestigde de directie haar winstgroeidoel van bijna 10 %. Enige schaduwzijde: het orderboekje dat op 31 december niet zo goed gevuld was dan verwacht. Met andere woorden: de vooruitzichten voor 2005 lijken gematigd. Singulus is nochtans niet de enige die getroffen wordt en directe concurrenten zoals Unaxis en STEAG Hamatech lijden ook onder deze krimpende vraag. Deze ondernemingen worden inderdaad geconfronteerd met de productie-overcapaciteit van hun klanten, nl. de producenten van optische schijven zoals Technicolor of Cinram, terwijl de eindvraag blijft vertragen. Concreet betekent deze vertraging voor Singulus een omzet- en winstdaling op korte termijn.
De onderneming is echter niet van plan om bij de pakken te blijven zitten tot er betere tijden aanbreken. Vanuit een streven om haar rentabiliteit op peil te houden, kondigde ze nu al kostenbesparende maatregelen aan met een personeelsafslanking van 15 %. Daarenboven vormen de ervaring en technologische knowhow onmiskenbare troeven om een sectorale vertraging te boven te komen. Singulus is van plan om daarvan te profiteren om zijn positie op de markt voor de volgende generatie DVD-schijven, de HD-DVD of de Blu-Ray, te versterken.

Hoewel Singulus op lange termijn goed gepositioneerd blijft in het segment van de optische schijven, nopen de vooruitzichten op korte termijn ons om onze winstvooruitzichten naar beneden te herzien en ons koersdoel van 33 naar 24 EUR te laten zakken. Het aandeel behoudt desondanks een mooi stijgingspotentieel. Kopen.

 

Deel dit artikel