Analyse
Repsol YPF 13 jaar geleden - maandag 28 februari 2005

De Spaans-Argentijnse oliegroep publiceerde over 2004 minder goede resultaten dan haar concurrenten.

Koers op het moment van de analyse : 20,52 EUR

We zijn (nog) niet overtuigd

In vergelijking met de andere petroleumgroepen en in het licht van de marktomstandigheden (hoge olieprijs en hoge raffinagemarges) presteerde Repsol vorig jaar zwak, maar wij hadden niet beter verwacht. De courante winst per aandeel steeg met slechts 12 %. De nettowinst daalde zelfs met 3 %. Oorzaken : Repsol is erg afhankelijk van Argentinië, waar de belastingdruk hoog is en de prijzen niet mogen opgetrokken worden. Voorts verlaagde de groep het peil van haar bewezen reserves met 4,1 % en slaagt ze er niet in om ze aan te vullen (“hernieuwingspercentage” van 32,5 %, tegen bijv. meer dan 100 % voor Total). Om een en ander te verhelpen gaat Repsol meer investeren in exploratie en productie, met name in landen zoals Libië en Algerije zodat tegelijk het gewicht van Argentinië vermindert. Maar we zijn niet erg optimistisch. De geografische expansie riskeert immers lang en duur te worden. Anderzijds blijft de strategie van de groep vaag voor wat gas en elektriciteit betreft. En ten slotte is er geen terugkoop van eigen aandelen gepland en blijft het onmiddellijk rendement mager (3 % netto) ondanks de verhoging van het dividend met 25 %.

Voor 2005 rekenen we op 2 EUR winst per aandeel (rekening houdend met IFRS-normen). Het aandeel is correct gewaardeerd. In mei weten we meer over de strategie en de doelstellingen. Intussen hebben we de risicograad verhoogd, van ** naar ***. Niet kopen.

Sinds 2000 doet het Repsol (vet/basis 100) minder goed dan de hele olisector, en we zien daar geen verandering in komen.

Deel dit artikel