Analyse
Danone 13 jaar geleden - woensdag 16 februari 2005

De eerste Franse agrovoedingsgroep heeft nog altijd de wind in de zeilen. Loont het de moeite om te speculeren op een overnamebod ?

Koers op het moment van de analyse : 72,50 EUR

Opmerkelijke interne groei

De Franse groep publiceerde goede resultaten over 2004. Terwijl heel wat concurrenten kampen met een vertraging van de omzetgroei, boekte Danone de sterkste interne groei van de laatste tien jaar (+7,8 %). Bovendien verhoogde de groep nog haar bedrijfsmarge, en dit ondanks de hoge grondstoffenprijzen. Dat de winst per aandeel met 61 % daalde is dan ook het gevolg van een uitzonderlijke kost die te maken heeft met de activiteit mineraalwaters in vaten. Dat illustreert overigens dat de groep niet immuun is voor tegenslagen. In water neemt de concurrentie nog toe en in koekjes is de rendabiliteit weliswaar aan het verbeteren, maar blijft ver onder het gemiddelde van de groep, zodat bijkomende inspanningen nodig zijn om ze op te krikken. De melkproducten, die goed zijn voor meer dan 50 % van de omzet, blijven het paradepaardje. En sterke merken daarin zoals Actimel, Activia en Vitalinea blijven een mooi groeipotentieel hebben. Danone wil binnen afzienbare tijd zijn inspanningen richten op markten die dynamischer zijn dan de Europese : met water in Azië, waar de markt de jongste vijf jaar verdubbelde, en met melkproducten in de Verenigde Staten. Zoals gebruikelijk zal Danone bij die investeringen rigoureus de kosten en de schulden in het oog blijven houden.

Voor 2005 (rekening houdend met IFRS-normen) tippen we op een bevredigende winst van 4,3 EUR per aandeel. De groep bewijst alvast dat omvang in deze sector niet de enige troef is. Hoewel de groep “overnamefähig” is, lijkt het ons zinloos om daarop te speculeren want, op het huidige koersniveau, lijkt het weinig waarschijnlijk dat een eventuele overnemer nog een hoge premie zou betalen. Te duur om te kopen. Houden.

Danone (vet/basis 100) overvleugelt de Franse index Cac 40 en is duur. Maar het bedrijf heeft nog troeven. Houden.

Deel dit artikel