Analyse
Autonomy Corporation 12 jaar geleden - vrijdag 4 februari 2005

Het was lang geleden dat de Britse producent van kennismanagementsoftware de markt nog zo aangenaam verraste.

Koers op het moment van de analyse : 184,00 pence

Te vroeg om nu al victorie te kraaien

Het was lang geleden dat de Britse producent van kennismanagementsoftware Autonomy de markt nog zo aangenaam verraste. Begin januari deed het bedrijf ons al watertanden toen het voorspelde dat de resultaten voor het vierde kwartaal boven de marktverwachtingen zouden liggen, en nu kunnen we zeggen dat het zeker woord heeft gehouden !
De omzet van Autonomy voor het vierde kwartaal van 18,6 miljoen dollar, ligt aan de bovenkant van de marge van zijn vooruitzichten die tussen 16 en 19 miljoen dollar lagen en is bijna 5 % meer dan onze verwachtingen. Voor de verkoop is dit het tweede beste kwartaal in de geschiedenis van Autonomy. De rentabiliteit is tijdens het vierde kwartaal gevoelig verbeterd met een bedrijfsmarge van meer dan 10 % (15,6 %), een niveau dat de groep niet meer had gehaald sinds het eerste kwartaal van 2002.
Net zoals bij elke softwareproducent geniet de activiteit van Autonomy van een sterke operationele hefboom. Zijn economisch model berust immers op hoge vaste kosten in verhouding tot de variabele kosten. Elke omzetstijging gaat dan ook meestal gepaard met een geringe toename van de kosten van de onderneming en kan de rentabiliteit sneller laten stijgen. De laatste jaren verkocht Autonomy amper voldoende om de kosten te dekken en waren de geboekte winsten vaak meer te danken aan de ontvangen financiĆ«le intresten op de indrukwekkende thesaurie van meer dan 100 miljoen dollar dan aan zijn eigenlijke activiteit. Hier lijkt er zich tijdens het vierde kwartaal een trendommekeer te hebben voorgedaan en de directie van de groep verklaarde nu al dat ze alle vertrouwen heeft in de capaciteit van Autonomy om dit jaar een goed groeiniveau te realiseren. Deze resultaten en vooruitzichten lijken de beleggers gerustgesteld te hebben want de koers klom met bijna 8 % op de dag dat dit nieuws werd bekendgemaakt.

Ondanks het gedeelde optimisme van de beleggers en de directie is het ons inziens nog te vroeg om nu al victorie te kraaien en moet Autonomy de resultaten van het vierde kwartaal nog het hele jaar 2005 bevestigen om haar huidige valorisatie te rechtvaardigen. Houden.

Deel dit artikel