Analyse
UBS 13 jaar geleden - maandag 17 januari 2005

De grootste Zwitserse bank bevestigt op verschillende vlakken haar marktleiderspositie.

Koers op het moment van de analyse : 94,40 CHF

Volop vertrouwen !

De expansiestrategie werpt vruchten af : de winst van de Zwitserse bankgroep zou in 2004 volgens onze schattingen zowat 32 % hoger liggen dan in 2003. Dat is vooral te danken aan een recordbedrag aan vers geld in het vermogensbeheer en aan betere resultaten in de zakenbankpoot.

Wat het vermogensbeheer betreft, blijft wereldleider UBS de goedkope overnames aaneenrijgen, voornamelijk in Europa. Zo verwierf de groep recent de Luxemburgse afdeling private banking van American Express en de Italiaanse makelaar Etra SIM. Voorts fuseerde UBS zijn Duitse dochter met Sauerborn Trust en wordt zo in Duitsland marktleider voor het beheer van grote vermogens. En ten slotte lonkt UBS ook naar de Oostenrijkse vermogensbeheerder Constantia Privatbanken, een overname die de groep ook op die markt tot leider zou maken.

Tegen 2008 wil UBS uitgroeien tot de grootste zakenbank ter wereld (nu nummer 4). Daartoe concentreert de groep zich nu vooral op de activiteiten waarvoor ze een achterstand heeft : fusies / overnames in de VS, uitgifte van obligaties in Europa, afgeleide producten op kredieten, makelaardij.

UBS zet schitterende prestaties neer en moet een van de meest rendabele spelers van de sector kunnen blijven. Vol vertrouwen tippen we voor 2004 op een winst per aandeel van 7,42 CHF (5,59 CHF in 2003) en voor 2005 mikken we op 8,88 CHF (rekening houdend met IFRS -normen). Het aandeel is goedkoop. Koopwaardig.

Deel dit artikel