Analyse
Mobistar 13 jaar geleden - dinsdag 25 januari 2005

Koopt France Telecom minderheidsaandeelhouders Mobistar uit ?

Koers van Mobistar op het moment van de analyse : 66,50 EUR

Niet speculeren

Equant is een dochteronderneming van France Télécom die gespecialiseerd is in diensten aan multinationals. France Télécom doet nu een bod op de aandelen Equant die in handen zijn van minderheidsaandeelhouders. France Télécom biedt per aandeel een prijs van 4,20 euro. Dat is 16,7 % meer dan de laatste slotkoers vóór de aankondiging van het bod. De totale geraamde biedprijs bedraagt zo ongeveer 564 miljoen euro. Het bod kadert in de strategie om aan de klanten van France Télécom een geïntegreerd aanbod van diensten te kunnen voorstelen met vaste en mobiele telefonie, internet en informaticadiensten. Aangezien France Télécom momenteel een beurskapitalisatie heeft van meer dan 55 miljard euro is de financiële impact van het bod al bij al vrij beperkt.

Wat is het verband van dit alles met Mobistar ?
De Belgische mobiele telefoonoperator is ook een 50,6 % dochterbedrijf van France Télécom. Het lijkt volgens sommigen dan ook logisch te verwachten dat een zelfde soort bod zal komen op Mobistar dat even gunstig is voor de minderheidsaandeelhouders. Om uiteenlopende redenen zouden we daar echter niet op speculeren :
- de strategie van de geïntegreerde dienstverlening heeft immers hoofdzakelijk betrekking op de activiteiten in Frankrijk; een overname van Mobistar is dan ook geen strategische prioriteit voor France Télécom
- bovendien zou die operatie zowat 2 miljard euro kosten aan France Télécom en aangezien het bedrijf nog behoorlijk wat schulden heeft, is dat wellicht toch wat veel
- en als er toch een overname zou komen, dan zal de geboden prijs wellicht niet substantieel hoger liggen dan de huidige al hoge koers van Mobistar.

We raden dus niet aan om te speculeren op een eventuele overname van Mobistar door France Télécom. Bovendien is het aandeel Mobistar duur. Niet kopen.
Ook France Télécom is een duur aandeel dat we niet aanraden om te kopen.

Deel dit artikel