Analyse
Beursjaar 2004 12 jaar geleden - maandag 3 januari 2005

Na de vrij fraaie koersstijgingen van 2003 sloten de beurzen 2004 af op een iets hoger peil dan een jaar geleden.

Koersen op 31/12/2004

Na de vrij fraaie koersstijgingen van 2003 klokten de beurzen in 2004 af op een iets hoger peil dan een jaar geleden. In de Verenigde Staten won de S&P 500 1,2 % en klom de Nasdaq met 0,8 %. In Europa moest de DJ Stoxx 50 zich tevreden stellen een winst van 4,3 %. De kleinste beurzen presteerden over het algemeen het best en die van Brussel was met een winst van 30,7 % de absolute topper. Ze dankte dat vooral aan de uitstekende prestaties van de aandelen uit de financiële en distributiesector en aan de terugkeer van de speculaties rond Electrabel (+ 31,6 %).
Naarmate het jaar vorderde, werd het economische nieuws in Europa somberder. Toen de olieprijs steeg tot meer dan 50 dollar per vat, begon dat het vertrouwen van de consumenten, die al tegen een aanzienlijke werkloosheid aankijken, zwaar aan te tasten.
In de Verenigde Staten hangt de economie grotendeels af van de gezinsconsumptie. En de loonstijgingen alleen kunnen die niet meer aan de praat krijgen. Na de belastingverlaging van 2003 en de periode met veel renteverlagingen was er trouwens niet zoveel marge meer om de consumptie nog meer te doen groeien.
In de laatste maanden van 2004 kregen de beurzen als gevolg van de daling van de olieprijzen en de verkiezingsoverwinning van George Bush opnieuw wat meer kleur.

Bezorgdheid om dure euro
Samen met de dure olie bezorgde de hoge eurokoers de beurzen in 2004 af en toe koude rillingen. Een hoge eurokoers doet weliswaar de kostprijs van de ingevoerde producten dalen en veel bedrijven dekken zich met  financiële instrumenten tegen de dure euro in. Maar hij zet hoe dan ook een rem op de export.
BMW (- 10,3 %), Schneider (- 1,4 %) en Siemens (- 2,3 %) ondervonden aan den lijve dat ze hun producten in het buitenland moeilijker konden slijten.
Andere bedrijven hadden minder last. Dat geldt bijvoorbeeld voor Delhaize (+ 37,2 %) omdat zowel de verkopen als de kosten van het Amerikaanse filiaal zijn uitgedrukt in USD.

Weer beursintroducties
Dat er in 2004 opnieuw heel wat meer beursintroducties waren bevestigt dat de sereniteit op de beursmarkten is teruggekeerd. De belangrijkste nieuwkomers op de beurs zijn Google en DreamWorks in de Verenigde Staten en Belgacom en Postbank dichter bij ons.

De koplopers…
· Bij de financiële waarden boekten de banken over het algemeen goede resultaten en zetten daarmee het herstel door dat in 2003 was ingezet. BNP Paribas en ING klommen respectievelijk met 6,8 % en 20,4 %, Fortis en KBC stegen met 27,7 en 52,6 %.
Santander (- 2,8 %) nam het Britse Abbey over maar de poging van Dexia (+ 23,9 %) om te fuseren met het Italiaanse Sanpaolo IMI botste op het scepticisme van de Belgische referentieaandeelhouders en van de markten.
Nordea (+ 24,7 %) en Allied Irish Banks (+ 20,1 %), die dit jaar bij onze selectie kwamen, presteerden schitterend. Crédit Suisse, dat nog altijd aan het herstructureren is, won slechts 6,9 %.
· De telecomoperatoren deden hun voordeel met het feit dat de koersen na de daling op het einde van vorige eeuw correcter gewaardeerd waren en met de stevige prestaties van mobiele telefonie en breedbandinternet. Globaal genomen volgen ze nu een veel voorzichtiger strategie dan vroeger.
Deutsche Telekom en Telefónica gingen respectievelijk met 14,4 % en 19,1 % vooruit. Belgacom (+ 29,8 %) presteerde als nieuwkomer op de beurs vrij aardig, net als Telecom Italia (+ 28,1 %), dat ondertussen zijn filiaal in mobiele telefonie TIM aan het overnemen is. De goede resultaten van Mobistar én speculatie over een mogelijke overname door moederbedrijf France Télécom deden de koers met 54,9 % stijgen.
· De olieprijsstijging maakte van de petroleumaandelen de grote winnaars van 2004. De koersstijgingen van BP (+ 11,6 %), Eni (+ 23,1 %) en Total (+ 9,0 %) spreken boekdelen. Repsol (+ 23,9 %) boekte eveneens een mooie vooruitgang hoewel het bedrijf veel activiteiten heeft in het woelige Latijns-Amerika. Royal Dutch (+ 1,3 %) ondervond nog de nadelen van het feit dat het zijn reserves te hoog had ingeschat.

… en de bezemwagen
· Na de stijging in 2003 verloren de halfgeleiders opnieuw terrein. Omdat de koersen eind 2003 op zo’n hoog niveau stonden is dat trouwens niet zo verwonderlijk. Ook de uitgebreide voorraden en twijfels over de duurzaamheid van de vraag in 2005 wogen op de koersen.
We profiteerden van de koersdalingen van Intel (- 32,3 %) en van Texas Instruments (- 22,2 %) om deze aandelen te kopen. In Europa verloor Philips 15,7 % .
· De koersen van de farma-aandelen daalden voor het vierde jaar op rij. Het vertrouwen van de beleggers, dat al was aangetast door de scherpe concurrentie van de generische geneesmiddelen, kreeg een bijkomende deuk door twijfels over de veiligheid van een aantal medicamenten.
Merck (- 35,4 %) moest erkennen dat Vioxx de risico’s op hart- en vaatziekten deed toenemen. Ook rond medicamenten van Pfizer (- 29,4 %) en AstraZeneca (- 29,9 %) zijn vragen gerezen.
Eli Lilly (- 25,1 %) heeft geen dergelijke problemen maar werd toch meegezogen in de negatieve maalstroom.
· De autoconstructeurs gingen uiteenlopende richtingen uit. De fabrikanten die uitvoeren naar de VS kregen klappen als gevolg van de koersstijging van de euro tegenover de dollar. Dat was het geval voor BMW (zie hoger), maar ook voor Volkswagen dat 15,2 % inleverde, ook omdat de nieuwe Golf weinig succes boekte. Peugeot-Citroën (+ 15,6 %) en Renault (+ 12,5 %) die niet aanwezig zijn in de VS, trokken zich beter uit de slag. Voorts blijven de beleggers twijfelen aan de kansen van Fiat (- 3 %) om opnieuw op het juiste spoor te raken.

Alle rendementen zijn uitgedrukt na conversie in euro.

Deel dit artikel