Analyse
ARM Holdings 12 jaar geleden - woensdag 12 januari 2005

De overname door de Britse producent van microprocessoren van zijn Amerikaanse collega Artisan Components is eindelijk rond.

Koers op het moment van de analyse : 108,75 pence

Dure overname

Na maandenlange onderhandelingen is de overname door de Britse producent van microprocessoren ARM Holdings van zijn Amerikaanse collega Artisan Components eindelijk rond. Eind december vorig jaar zetten de aandeelhouders langs beide kanten het licht op groen voor deze overname. Bijgevolg geeft ARM in cash of in aandelen, het bedrag van bijna één miljard uit om Artisan in handen te krijgen. Een prijs die ondanks de goede groeiperspectieven van Artisan, bijzonder hoog blijft. ARM staat nu voor de zware taak om deze overname financieel te rechtvaardigen. Een taak die om verschillende redenen niet zo eenvoudig zal zijn.
In de eerste plaats is Artisan een jonge onderneming met een minder rijp economisch model dan dat van de Britse onderneming. Haar integratie zou dan wel eens een moeilijke en dure zaak kunnen worden. Dit is zeker zo omdat ARM voor het eerst een operatie van een dergelijke omvang moet « verteren ».
In de tweede plaats zal de vertraging van de halfgeleiders dit jaar de uitbouw van de activiteit van ARM (en van Artisan) afremmen. De onderneming zal het ons inziens moeilijker krijgen om haar uitstekend jaar 2004 in 2005 te bevestigen.
Gelukkig zal ARM dankzij de geslaagde lancering van een nieuwe generatie van geïntegreerde circuits waarschijnlijk een goed rendementsniveau behouden.
Hoewel de strategische logica van de overname van Artisan voldoende werd aangetoond, geldt dat niet voor de financiële logica.

Ondanks de troeven waarover ARM beschikt – technologische leiderspositie, belangrijke marktaandelen, hoge rentabiliteit – nopen de risico’s van deze operatie, meer bepaald i.v.m. de integratie van de overgenomen onderneming in de operationele structuren van ARM ons tot voorzichtigheid. Houden maar niet meer kopen.

Deel dit artikel