Analyse
IBA 13 jaar geleden - maandag 20 december 2004

Welke toekomst is er nog weggelegd voor deze Belgische specialist van spitstechnologie in de medische sector ?

Koers op het moment van de analyse : 8,32 EUR

Worden ook nog andere afdelingen verkocht ?

Dankzij de in juni verkochte divisie sterilisatie en ionisatie (60 % van de omzet) heeft IBA het gros van zijn schulden kunnen afbetalen en zijn kas kunnen spijzen. Daardoor kan aan de aandeelhouders 3,10 EUR netto per aandeel uitgekeerd worden (kapitaalvermindering) en schiet er nog iets over om de groei van de andere activiteiten te financieren. De resultaten over het eerste semester van de overige activiteiten waren beter dan verwacht. In de radio-isotopen  verbeterden de marges dankzij kostenreducties en het einde van de prijzenoorlog in de sector. En de divisie technologie en uitrustingen verkocht een protontherapiesysteem in Florida en haalde een fantastisch contract binnen voor rhodotrons (sterilisatie van instrumenten, pasteurisatie van voedingswaren), terwijl er in 2003 geen enkele verkocht werd. Het order vertegenwoordigt 15 % van de omzet en omvat o.m. een nieuw toestel met
X-stralen waarmee grotere volumes kunnen gesteriliseerd worden, wat het interessant maakt voor industriële toepassingen. De producten van IBA blijven kennelijk succes hebben. We ramen de winst voor dit jaar op 0,26 EUR. Voor 2005 verwachten we 0,23 EUR (rekening houdend met IFRS -normen).

De resultaten zijn bemoedigend, maar… Door zijn divisie sterilisatie en ionisatie te verkopen is IBA een regelmatige inkomstenstroom kwijt. De kapitaalvermindering is een goede zaak voor de referentieaandeelhouders die zo een deel van hun schulden kunnen terugbetalen, maar we vragen ons af of IBA nu nog over voldoende middelen beschikt heeft om zijn andere activiteiten verder te ontwikkelen. Tenzij ze ook in de etalage gezet worden… Bovendien hangt de juridische klacht van Optivus wegens oneerlijke concurrentie en patentvervalsing nog altijd als een zwaard van Damocles boven het hoofd van IBA (binnenkort uitspraak). En ten slotte is het aandeel duur. Afblijven.

Deel dit artikel