Analyse
Mabuchi Motor 13 jaar geleden - vrijdag 12 november 2004

Resultaten van de wereldleider voor kleine elektrische motoren.

Koers op het moment van de analyse : 7 490 JPY

We trekken onze winstraming op

De wereldleider voor kleine elektrische motoren Mabuchi boekte voor de eerste negen maanden van dit jaar zoals verwacht een omzet van 76,4 miljard JPY, wat 6 % minder is dan tijdens dezelfde periode in 2003. De nettowinst daalde met 8 % naar 12,4 miljard JPY, wat al bij al aansluit bij de verwachtingen.
Deze lagere resultaten zijn te wijten aan talrijke factoren: dalende verkoopprijzen, waardevermeerdering van de yen tegenover de Amerikaanse dollar en de Aziatische munten, stijging van de materiaalkosten (meer bepaald staal) en tot slot de verkoop van meer producten met een kleine marge.
Uitgedrukt in volume steeg de verkoop met 10 % dankzij de sterke Chinese vraag. Een vraag die overigens solide zou moeten blijven en dus een positief element voor de toekomst van Mabuchi is. De lagere druk op de prijzen sinds het derde kwartaal is een ander positief element dat de aandacht verdient. Het ziet er trouwens naar uit dat deze trend nog een tijd zal blijven duren. Dit zijn stuk voor stuk positieve elementen die de directie van de Japanse groep ertoe hebben aangezet om haar doelstellingen voor 2004 op te trekken, temeer omdat haar activiteit verder aangedreven blijft door de solide vraag van het segment van de DVD-lezers, printers en auto’s. Daar waar de directie aanvankelijk nog op een omzet van 93 miljard JPY en een nettowinst van 14,5 miljard mikte, verwacht ze nu een omzet van 100,5 miljard JPY en een nettowinst van 15,8 miljard JPY.
Tot slot merken we nog op dat Mabuchi verder is gegaan met haar programma om haar aandelen in te kopen. Sinds het begin van het jaar kocht ze voor 2,5 miljoen aandelen in, hetzij 5,7 % van het kapitaal. Dit is nog maar eens een bevestiging van het vertrouwen dat de directie in de winstvooruitzichten heeft.

Wij delen het optimisme van de directie over de toekomst van de Japanse groep en trekken onze winstraming per aandeel voor 2004 op van 333 naar 376 yen. Kopen.

Deel dit artikel