Analyse
Dexia 13 jaar geleden - vrijdag 19 november 2004
De Frans-Belgische groep overweegt een fusie met een Italiaanse bankinstelling

Koers op het moment van de analyse:  16,00 EUR

Gesprekken met SanPaolo IMI

De Belgisch-Franse bankgroep Dexia en SanPaolo IMI, de derde grootste financiële instelling van Italië, hebben aangekondigd dat ze onderhandelingen voeren. Over de draagwijdte daarvan is nog niets uitgelekt, maar een fusie lijkt aannemelijk. Geografisch gezien vullen beide eventuele partners elkaar goed aan : België en Frankrijk voor Dexia, Italië voor SaoPaolo IMI. Ook op het vlak van de activiteiten zijn ze complementair : openbare financiering enerzijds en retailbank en vermogensbeheer anderzijds. En toch kan de operatie ons niet overtuigen. Volgens ons zou de fusie te weinig synergiemogelijkheden creëren. San Paolo profileert zich immers als een “universele” bank en lijkt weinig interesse te hebben voor de openbare financiering. Verkocht de groep in 1997 niet het grootste deel van die activiteit aan… Dexia ? Anderzijds denken wij dat een investering in een retailbank in Frankrijk voor Dexia een betere keuze zou zijn. En ten slotte is de kans groot dat de fusie afgewezen wordt zowel door de twee belangrijkste aandeelhouders van Dexia – Arcofin en Ethias – die de controle in Belgische handen willen houden, als door de bank van Italië die zich tot hier toe verzet heeft tegen een toenadering tussen een Italiaanse en een buitenlandse bank.

Het is ook mogelijk dat de onderhandelingen gaan over de overname door Dexia van een of andere dochter van SaoPaolo : Banca OPI (openbare financiering) die de groep dan zou samenvoegen met haar Italiaanse dochter Crediop, en/of Fideuram, een dochter die SaoPaolo de laatste maanden heel wat zorgen baarde.

De koers van Dexia reageerde positief op het nieuws over de gesprekken met San Paolo IMI. Blijkbaar speculeren de beleggers op een bod van de Italiaanse bank op de Frans-Belgische groep. Gezien de beperkte synergiemogelijkheden zal de prijs van SaoPaolo volgens ons niet veel boven de beurskoers liggen. U mag Dexia zeker houden, maar in afwachting van meer duidelijkheid, zijn we geen koper meer.

Deel dit artikel