Analyse
Concord Camera 13 jaar geleden - vrijdag 29 oktober 2004

De Amerikaanse producent van digitale en wegwerpfototoestellen wekt alsmaar meer ongerustheid bij de beleggers.

Koers op het moment van de analyse : 1,74 USD

Flash !

De Amerikaanse producent van digitale en wegwerpfototoestellen Concord Camera wekt alsmaar meer ongerustheid bij de beleggers. En terecht! Toen we u bij het begin van het jaar hebben aangeraden om aandelen van deze onderneming te kopen, stond het aandeel rond 9 USD. Vandaag is dat zelfs geen 2 USD meer. Een kleine terugblik op een op zijn minst gezegd onstabiel beursparcours !

Er zijn meerdere redenen voor deze duizelingwekkende koersval. In de eerste plaats krijgt Concord het steeds moeilijker om haar plaats te behouden op de alsmaar concurrentiëlere markt van de digitale fototoestellen. Dit verlies aan concurrentiekracht heeft de onderneming verplicht om haar winstvooruitzichten twee maal naar beneden te herzien. Daarna waren er de grote veranderingen binnen de directie, met meer bepaald het vertrek van twee financiële directeurs op rij. Dit zaaide twijfel over de transparantie van de boekhoudkundige resultaten. Twijfel die nog werd versterkt toen Concord aan de SEC (de Amerikaanse beurswaakhond) uitstel vroeg voor de publicatie van haar jaarresultaten. Uiteindelijk werd de vrees bewaarheid toen de auditors verschillende « zwakke punten » in de boekhouding ontdekten… Allemaal elementen die voor verschillende Amerikaanse advocatenbureaus aanleiding waren om een rechtszaak aan te spannen. Concreet verwijten ze de onderneming en meer in het bijzonder haar directeurs o.a. dat ze bedrieglijke informatie heeft vrijgegeven over haar inventaris. De economische veroudering van een deel van de voorraden voor een bedrag van meer dan 12 miljoen USD zou veel te laat zijn meegedeeld. Met andere woorden: de directie zou een onjuiste en onvolledige balans hebben gepubliceerd die de aandelenkoers kunstmatig zou hebben ondersteund.
Deze klachten werden in collectieve naam neergelegd, m.a.w. in naam van alle aandeelhouders die zich benadeeld voelen en hun rechten willen laten gelden, de beruchte zogenaamde « class action suits ».

Indien u Concord Camera aandelen tussen 14 augustus 2003 en 10 mei 2004 heeft gekocht, aarzel niet om onze ledenservice hierover te contacteren op het nummer 02/542.33.51. Wij analyseren momenteel de diverse verhaalsmogelijkheden en houden u daarvan op de hoogte. 

Deel dit artikel