Analyse
Singulus technologies 13 jaar geleden - vrijdag 17 september 2004

De fabrikant van machines om cd's en dvd's te branden vindt nog altijd geen gratie in de ogen van de beleggers. 

Koers op het moment van de analyse : 12,06 EUR

De koers houdt geen gelijke tred met de resultaten

Ondanks de hogere resultaten tijdens het tweede kwartaal in vergelijking met het vorige kwartaal staat Singulus Technologies, de producent van apparatuur voor de productie van optische schijven (DVD, CD), nog altijd niet opnieuw in de gunst van de beleggers. Op het eerste zicht lijkt dit te wijten aan het aanhoudende onvermogen van het Duitse bedrijf om zijn winstprestaties die zijn aandeelhouders sinds de oprichting in 1995 gewend zijn, opnieuw te bereiken. Maar is dat echt een goede reden? De druk op de rentabiliteit sinds het begin van het jaar wordt grotendeels verklaard door de integratie van ODME, een Nederlands bedrijf dat eind 2003 werd overgenomen en dat een zwaardere kostenstructuur dan Singulus heeft. Vervolgens woog de uitbouw van nieuwe activiteiten, die belangrijke onderzoeks- en ontwikkelingskosten met zich meebrengt, eveneens op de rentabiliteit van de groep. Deze kosten moeten nochtans worden gezien als een investering voor de toekomst en wij vinden het niet echt doordacht om zich voor het bepalen van de resultaten van de volgende jaren en kwartalen alleen op de resultaten van de eerste jaarhelft te baseren.
Op basis van het orderboekje op 30 juni moet Singulus immers vanaf de tweede jaarhelft meer apparatuur leveren voor de productie van DVD’s dan voor CD‘s, met een hogere winstmarge als resultaat. Op lange termijn blijven we eveneens vertrouwen hebben in de winstgroeivooruitzichten van de onderneming want Singulus zal haar leiderspositie waarschijnlijk versterken, precies dankzij ODME, een overname waarmee ze zich nu kan positioneren op de markt in volle groei van de volgende generatie optische schijven.

Hoewel de overname van ODME op de resultaten van de groep blijft wegen, is ze tevens een garantie voor succes in de toekomst en biedt ze Singulus de mogelijkheid om haar leiderspositie voor de productie van DVD-schijven te bevestigen. De recente koersval lijkt ons inziens trouwens overdreven rekening houdend met onze winstraming voor 2004 die ongewijzigd blijft op 1,11 EUR per aandeel. Kopen.

Deel dit artikel