Analyse
Medion 13 jaar geleden - maandag 6 september 2004

Daling van de resultaten voor de Duitse specialist van elektronika.

Koers op het moment van de analyse : 13,14 EUR

Koersdaling na publicatie van de resultaten

Na een goed eerste kwartaal met een 6,3 % hogere nettowinst, maakte de Duitse specialist voor elektronica voor het grote publiek beduidend lagere resultaten voor het tweede kwartaal 2004 bekend. Ondanks een omzet die met 3,8 % is gestegen tot 490,2 miljoen EUR, is de nettowinst gehalveerd tot 6,9 miljoen EUR. De reactie van de beleggers liet niet op zich wachten en het aandeel verloor meer dan één derde van zijn waarde op één enkele beursdag! Hoewel de zwakke Amerikaanse dollar ongunstig was voor de onderneming, is het vooral de lusteloosheid van de Duitse consumptie die op de rentabiliteit woog. Het zwakke vertrouwen heeft de prijzen immers onder druk gezet. Wil dit dan zeggen dat de onderneming definitief in een ongunstige tendens is terechtgekomen? Wij denken het niet! Ondanks de teleurstellende activiteit in Duitsland, is Medion er immers in geslaagd om haar internationale expansie voort te zetten met een verkoop die – buiten Duitsland – met 23,2 % opveert tot 203,1 miljoen EUR.

Hoewel de situatie in Duitsland (59 % van de omzet) de resultaten van Medion in de nabije toekomst nog onder druk kan zetten, zouden de uitbouw en de expansie van haar buitenlandse activiteit haar de mogelijkheid moeten bieden om zich uit de situatie te redden en opnieuw een winstgroei te realiseren.

Onze winstraming voor 2004 daalt van 2,43 naar 1,67 EUR per aandeel, ons koersdoel van 46 naar 33 EUR. De moeilijke situatie in Duitsland stelt het economisch model van Medion niet in vraag. Momenteel wordt het met succes op internationale schaal, waar de groeiperspectieven beter zijn, toegepast. Bovendien geniet het bedrijf van een gezonde financiële structuur.

De beursreactie lijkt dan ook overdreven en we raden aan om van de recente koersval te profiteren om te kopen.

 

Deel dit artikel