Analyse
EVS 13 jaar geleden - maandag 20 september 2004

Nu de doorbraak van HDTV een feit is geworden, probeert de Luikse groep de digitale apparatuur voor filmzalen van de grond te krijgen.

Koers op het moment van de analyse : 51,00 EUR

Uitstekend eerste halfjaar

EVS, producent van digitale apparatuur voor radio- en televisiezenders en voor bioscopen, heeft een uitstekend halfjaar achter de rug : omzet +24 % en winst per aandeel +80 % (2,44 EUR). De motor achter de groei waren de TV-systemen (86 % van de omzet) die volop genieten van de doorbraak van de erg winstgevende HDTV (Hoge Definitie Televisie). Voor de komende kwartalen ziet het er goed uit. Nu er weer meer reclame-inkomsten binnenvloeien, hebben de televisiestations opnieuw geld om in hun apparatuur te investeren. In de VS en in Japan is de opmars van de digitale technologie daarbij onstuitbaar. In Europa staan we voorlopig nog nergens : de eerste digitale producties worden pas in september 2005 verwacht. Hoe dan ook, tegen 2008 zou 30 % van de Amerikaanse (nu minder dan 10 %) en 15 % van de Europese gezinnen over een digitale televisie beschikken. Wat de digitale cinema betreft, heeft EVS zoals sommige van zijn concurrenten beslist om zijn servers niet langer te verkopen, maar te verhuren. Daartoe werd een aparte entiteit opgericht (XDC) waarvoor nieuwe privĂ© investeerders zullen worden aangetrokken. EVS houdt wel minstens 60 % van het kapitaal in handen. Bedoeling is om deze beloftevolle activiteit van de grond te krijgen : de bioscoopuitbaters die door het succes van enkel digitale experimenten steeds meer belangstelling tonen, moeten op die manier minder investeren en zullen wellicht makkelijker over de streep kunnen getrokken worden.

We laten onze winstramingen voor 2004 ongewijzigd op 4,10 EUR per aandeel (de meerwaarde op Netia niet meegerekend). Voor 2005 tippen we op 4,66 EUR. Mooie vooruitzichten. U mag dit correct gewaardeerde aandeel kopen.

Deel dit artikel