Analyse
Nestlé 13 jaar geleden - maandag 23 augustus 2004
Ondanks de groei zijn de cijfers van het eerste semester een tegenvaller.

Koers op het moment van de analyse : 299,50 CHF

Teleurstellende resultaten

Terwijl de omzet met 2,5 % toenam (+4,6 % bij constante wisselkoersen en gelijkblijvende groepsstructuur), is de winst per aandeel in het eerste semester met 1,5 % gestegen. Ondanks de groei zijn deze cijfers een tegenvaller. Oorzaak, ongunstige klimatologische omstandigheden en de slappe economie in Europa (1/3 van de omzet) en, meer in het algemeen, de stijging van de prijzen van grondstoffen en van verpakkingen. Toch is Nestlé erin geslaagd zijn productiviteit te verbeteren : de productiekosten zijn globaal gezien gedaald en de groep stootte Eismann (thuisleveringen) en Trinks (verdeling van dranken) af om zich te concentreren op domeinen met hogere marges zoals dierenvoeding en ijsroom. In eerste instantie brengt deze politiek wel een stijging van de kosten voor Onderzoek  & Ontwikkeling en voor Marketing mee.
En ten slotte is de financiële situatie van Nestlé verbeterd : de groep genereert heel wat liquiditeiten en de schuldenlast daalt.

Nestlé blijft mikken op een interne omzetgroei van 5 à 6 % in 2004 en rekent daarbij vooral op een herstel in de VS. Wij zijn echter minder optimistisch en we verlagen onze ramingen van de winst voor dit jaar dan ook van 20,84 naar 17,80 CHF per aandeel. Voor 2005 mikken we op 23,90 CHF. Maar we blijven geloven in het langetermijnpotentieel van de groep na de geleverde inspanningen. Het aandeel is correct gewaardeerd. U mag kopen.

Deel dit artikel