Analyse
BT Group 14 jaar geleden - dinsdag 3 augustus 2004

Een gezonde onderneming, maar de rendabiliteit moet beter.

Koers op het moment van de analyse : 189 pence

Gemengde resultaten

In het eerste kwartaal van haar boekjaar (met jaarlijkse afsluiting op 31/03) stabiliseerde de omzet van de Britse operator en lijkt het bedrijf op de goede weg om de inkomstendalingen uit het verleden een halt toe te roepen. De operationele rendabiliteit daalde echter meer dan verwacht en de courante winst kalfde 13 % af tot 3,6 pence per aandeel.

Als we naar de omzet kijken, boekten de activiteiten “nieuwe trend” (Internet tegen hoge snelheid, diensten voor multinationals) een klim van 32 % waardoor ze nu al 20 % van de totale inkomsten uitmaken. Indien we de verplichte prijsdalingen voor telefonie – opgelegd door de autoriteiten – buiten beschouwing laten, dan groeiden de totale groepsinkomsten met 1 % gedurende de laatste 2 kwartalen.

Het plaatje oogt echter anders indien we kijken naar de rendabiliteit. De directie mag dan wel de daling van de winst in de schoenen schuiven van de herstructureringskosten, de prijsdalingen omwille van de scherpe concurrentie en het gewijzigde reglementaire kader, de rendabiliteit van de nieuwe activiteiten blijft mager. Via een modernisering van de infrastructuur en een beleid van innovatie probeert het bedrijf dit probleem wel in te dijken. Dit is ook volgens ons de enige doeltreffende manier van handelen op dit moment.

De rendabiliteit op middellange termijn blijft het grote vraagteken. We verlagen onze winstvooruitzichten tot 16,6 pence per aandeel voor het boekjaar 2004/05 (tegenover 17,4 pence voorheen) en 16,8 pence voor 2005/06. Maar doordat het bedrijf financieel gezond is en het aandeel goedkoop mag u dit behouden.

Deel dit artikel