Analyse
Brantano 13 jaar geleden - donderdag 26 augustus 2004

Hogere winstmarges en verkoop vastgoed resulteren in beter dan verwachte halfjaarresultaten voor de schoenendistributeur.

Koers op het moment van de analyse : 32,50 EUR

Verhoogt omzet- en winstprognose 

Brantano kon met verrassend goede halfjaarcijfers uitpakken.
Ondanks de eerder bescheiden omzetstijging (+4,2 %) slaagde de schoenendistributeur erin haar courante winst met liefst 26,3 % te doen toenemen. Dat had de groep vooral te danken aan de Britse activiteiten die het erg goed deden en waar de winstmarges stegen. Bovendien gaf de gunstigere pond-koers een extra duwtje in de rug. Voorts hield de groep de kosten overal strikt onder controle en kon ze profiteren van lagere intrestlasten (minder schulden, lagere rentevoeten) en van een vermindering van de goodwillafschrijvingen. Ten slotte realiseerde ze mooie meerwaarden (0,56 EUR per aandeel) op de verkoop van vastgoed in België en in het Verenigd Koninkrijk, wat een onvoorziene meevaller was. Het nettoresultaat kreeg niettemin een opdoffer aangezien Brantano een uitzonderlijke afschrijving boekte op Nederlandse winkels die ondermaats presteerden.

De meevallende halfjaarresultaten, het aantrekkende pond en de goede maanden juli en augustus waren voor Brantano dan ook aanleiding om haar prognose voor 2004 op te trekken. De groep mikt op een omzetstijging van 2 à 3,7 % (tegenover 0,4 à 2 % voorheen) en een lichte stijging van het bedrijfsresultaat. Wij hebben alvast onze courante winstraming voor 2004 opgetrokken van 2,20 EUR naar 2,93 EUR per aandeel. Voor 2005 rekenen we op 3,27 EUR (volgens IFRS-normen).

Terwijl de “grote schoonmaak” in Nederland ten einde loopt, wordt het steeds duidelijker dat het Verenigd Koninkrijk de toekomstige groeipool zal worden. Samen met de versterkte financiële structuur en het continu werken aan het behoud en de verbetering van de marges, heeft dit ons aangezet om dit correct gewaardeerde aandeel opnieuw te kopen.

Deel dit artikel