Analyse
ABN Amro 13 jaar geleden - donderdag 5 augustus 2004

Goed tweede kwartaal maar de inkomsten ontgoochelen.

Koers op het moment van de analyse : 17,06 EUR


Teleurstellende inkomsten  

Ten opzichte van het eerste kwartaal steeg de winst van de Nederlandse bankgroep ABN Amro in het tweede kwartaal met 5,4 %, tot 0,60 EUR per aandeel. Dit goede resultaat was vooral te danken aan de daling van de voorzieningen met 21 %. Dat de inkomsten stabiel bleven was echter een tegenvaller. De slabakkende financiële markten bezorgden de inkomsten uit financiële transacties immers een knauw.

Ondanks de kosten verbonden aan de integratie van de recente overnames, blijven de kosten onder controle (+ 0,5 %). Na de recente herstructureringen (10 000 banen geschrapt in o.a. de Nederlandse detailbank) werden al nieuwe kostenbesparingen in de vorm van uitbesteding en herlokalisatie van activiteiten (zoals de fondsenadministratie) aangekondigd. Bovendien focust de groep zich verder op haar kernactiviteiten (bank voor particulieren, investeringsbankieren, vermogensbeheer) en heeft ze hiervoor haar belangen in autoleasingsbedrijf LeasePlan afgestoten (meerwaarde van 0,53 EUR per aandeel).

De buitenlandse activiteiten blijven zich verder ontwikkelen. Na de acquisitie van de Braziliaanse detailbank Sudameris in april, zijn nieuwe overnames voorzien in de Verenigde Staten en in Italië. Op het vlak van activa- en vermogensbeheer staan Europa en Azië (o.a. China) op het prioriteitenlijstje.

Ten slotte vinden we de Amerikaanse ambities van de groep op het vlak van investeringsbankieren te optimistisch als we rekening houden met de zeer sterke concurrentie van grote Amerikaanse zakenbanken en UBS.

Wij rekenen op een winst per aandeel van 2,80 EUR in 2004 en van 2,40 EUR in 2005. Het aandeel is weliswaar goedkoop maar het risico op een ontgoochelende evolutie van de resultaten is zeker niet uit te sluiten. We zijn geen koper. U mag het aandeel wel behouden. Kies voor het interim-dividend in baar geld (0,50 EUR bruto; betaaldatum 31/8) en meldt dit zeker aan uw bank vóór 24/8.

Deel dit artikel