Analyse
Thomson 13 jaar geleden - woensdag 28 juli 2004
Amerikaanse steun voor een Franse groep met veel oog voor haar kleine aandeelhouders

Koers op het moment van de analyse : 15,31 EUR

Herstructureringslasten en wisselkoersevolutie drukken halfjaarresultaten

Zware uitzonderlijke herstructureringslasten duwden de halfjaarresultaten van de Franse audio- en videospecialist in het rood.
De courante winst bleef nagenoeg stabiel op 0,06 EUR, terwijl de omzet met 2,5 % steeg. Zonder wisselkoerseffecten nam de omzet met 8,2 % toe. Voor het ganse jaar heeft het management de verwachte omzetgroei (bij constante wisselkoersen) van 4 naar 6 % opgetrokken. Ondertussen is de joint venture met het Chinese TCL (televisies) zo goed als operationeel. En er was nog meer goed nieuws. Frank Dangeard die beschouwd wordt als een van de belangrijkste architecten van het herstel van Thomson, komt opnieuw aan het hoofd van de groep. Daarnaast verwerft een Amerikaans fonds, gespecialiseerd in spitstechnologie, 7,5 % in het kapitaal via een kapitaalverhoging van 500 miljoen dollar. Hierdoor kan Thomson een graantje meepikken van het uitstekende adressenboekje van de Amerikaanse groep. En ten slotte worden ook de kleine aandeelhouders niet vergeten. Om te verhinderen dat het groter aantal aandelen de winst per aandeel doet verwateren, gaat Thomson voor 400 miljoen euro eigen aandelen terugkopen . De trouwe aandeelhouders krijgen bovendien intekeningsbons op aandelen.

We ramen de courante winst voor 2004 en 2005 op 1,32 en 1,45 EUR. Op langere termijn moet de groep de vruchten plukken van de heroriƫntering op rendabeler activiteiten. U mag dit correct gewaardeerde aandeel kopen.

Deel dit artikel