Analyse
Research in Motion (Opt. put) 13 jaar geleden - maandag 12 juli 2004
De Amerikaanse specialist voor bedrijfsmailboxen Research In Motion (RIM) publiceerde… uitstekende resultaten voor het 1ste kwartaal van zijn boekjaar 2004/2005 dat op 28 februari afsluit!

Koers op het moment van de analyse : 11,20 USD

De Amerikaanse specialist voor bedrijfsmailboxen Research In Motion (RIM) publiceerde… uitstekende resultaten voor het 1ste kwartaal van zijn boekjaar 2004/2005 dat op 28 februari afsluit! De omzet steeg op jaarbasis met maar liefst 158 % tot 269,6 miljoen  USD. Dit bevestigt het succes van zijn BlackBerry®. Deze groeiversnelling stimuleerde de winst van RIM die 0,30 USD per aandeel bedroeg, in vergelijking met een verlies van 0,05 USD een jaar eerder. Op basis van deze resultaten heeft de groep haar groeivooruitzichten voor het tweede kwartaal van het boekjaar verhoogd. Dit leidde tot een nieuwe golf van euforie rond het aandeel dat die dag meer dan 15 % steeg en resulteerde gelijktijdig in een koersdaling van de verkoopoptie (PUT) die we twee weken geleden hebben aanbevolen. Het aandeel is er dan ook niet minder duur op geworden en de risico’s zijn nog altijd even alomtegenwoordig. Hoewel RIM de markt van de draadloze mailboxen blijft domineren, wordt de concurrentie steeds groter. DELL zal haar alternatieve aanbod waarschijnlijk binnen een jaar commercialiseren en dan hebben we het nog niet over ondernemingen zoals Microsoft of Palm die ook hun deel van de koek willen. Op kortere termijn blijft de rechtszaak tegen de Amerikaanse onderneming NTP over verschillende octrooien, die RIM gebruikt voor de ontwikkeling van haar BlackBerry® aanbod, de grootste uitdaging voor RIM. Indien RIM dit proces, waarvan de uitspraak voor één van de volgende maanden wordt verwacht, zou verliezen, kan ze verplicht worden om NTP een vergoeding te betalen voor elke BlackBerry® die in de Verenigde Staten verkocht wordt. De rechter in eerste aanleg had 8,55 % van de verkoopprijs vooropgesteld, maar het hof van beroep kan daar anders over beslissen. Indien dit percentage behouden blijft, zouden de winstvooruitzichten van RIM met zowat 20 %  dalen! Bovendien heeft NTP nu al laten weten dat ze van plan is om licenties te verlenen aan de concurrentie en heeft ze dit dreigement onlangs ook concreet uitgevoerd door verschillende licenties te verlenen aan Nokia, de Finse GSM-reus. Deze situatie kan de concurrentie vleugels geven.

Hoewel het aandeel RIM het goed blijft doen, geloven wij nog altijd dat de winstvooruitzichten niet voldoende rekening houden met de risico’s die op de groei van de groep wegen. U mag uw PUT met vervaldatum januari 2006 met een uitoefenprijs van 60 USD HOUDEN.

Deel dit artikel