Analyse
Jenoptik 13 jaar geleden - maandag 12 juli 2004
Anders dan haar afdeling bouw en beheer van stofvrije ruimten die parallel met de ontwikkeling van de elektronica-industrie evolueert, is de ontwikkeling van de afdeling Photonics waarin Jenoptik grote hoop stelt, onregelmatiger als gevolg van de talrijke overnames om deze entiteit een kritische omvang te geven.

Koers op het moment van de analyse : 8,20 EUR

Anders dan haar afdeling bouw en beheer van stofvrije ruimten die parallel met de ontwikkeling van de elektronica-industrie evolueert, is de ontwikkeling van de afdeling Photonics waarin Jenoptik grote hoop stelt, onregelmatiger als gevolg van de talrijke overnames om deze entiteit een kritische omvang te geven. Het is trouwens in dit kader dat Jenoptik net bekendmaakte dat ze Innovavent heeft overgenomen om de onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteiten van de afdeling te versterken. De in het Duitse Göttingen gevestigde onderneming Innovavent verkoopt geen producten maar is eerder actief als denktank. Zoals de naam al voor een deel zegt, staat ze in voor de ontwikkeling van nieuwe optische en lasersystemen voor de wetenschappelijke wereld (microscopen, …) en de industrie (videobewakingssystemen, …). Jenoptik wil deze vakkennis exploiteren om haar klanten het allernieuwste van de optische technologie aan te bieden. Deze overname en talrijke andere, mogen echter niet doen vergeten dat Jenoptik ze vaak met schulden financiert. De onderneming gaf trouwens net nieuwe converteerbare obligaties uit voor een bedrag van 62,1 miljoen EUR. Dit soort financiering kan de financiële structuur van de groep op termijn ondermijnen terwijl de talrijke overnames (die niet altijd complementair zijn) het creëren van synergieën er niet gemakkelijker op maakt.

Het aandeel Jenoptik is niet echt duur, maar de onderneming staat nog voor de zware taak om de puzzel perfect te laten passen, m.a.w. de talrijke overgenomen ondernemingen in haar structuur integreren zonder haar financiële situatie uit het oog te verliezen. Rekening houdend met dit risico: HOUDEN.

Deel dit artikel