Analyse
Autonomy 13 jaar geleden - woensdag 28 juli 2004
Groei-inzinking van omzet weegt op de winst

Koers op het moment van de analyse : 173,00 USD

Slechte wind op softwarebedrijven

Begin juli publiceerden heel wat softwarebedrijven hun resultaten voor het tweede kwartaal. Het minste wat we kunnen zeggen is dat ze gemiddeld gezien niet zeer goed zijn. Autonomy, de Britse specialist voor software voor kennismanagement is daarop geen uitzondering!
Hij maakte een omzet bekend van slechts 15,3 miljoen USD voor het tweede kwartaal in vergelijking met de 16 tot 18 miljoen die de markt had verwacht. Een groei-inzinking die op de winsten woog, die op jaarbasis met maar liefst 32 % daalden tot 0,01 USD per aandeel. Het feit dat de activiteit van Autonomy goed standhield tijdens het eerste kwartaal, leek nochtans het herstel van de bedrijfsinvesteringen in informatietechnologie├źn te bevestigen en de Britse onderneming naar een voorspoedig jaar te leiden (G&R 1166). Een voorspoed die nu niet zo evident meer lijkt. Het ┬ź goede nieuws ┬╗ is dat deze bruuske trendommekeer ook werd vastgesteld bij andere ondernemingen uit de softwaresector zoals Siebel Systems, Veritas Software, BMC Software en PeopleSoft. In totaal kondigden maar liefst een twintigtal ondernemingen lager dan verwachte resultaten aan. Hieruit leiden we af dat de zwakke vraag die in juni werd vastgesteld eerder een sectoraal dan een bedrijfsgebonden element is. Autonomy heeft trouwens alles gedaan om haar zwakke resultaten te rechtvaardigen. Volgens de directie ondervonden de verkopen van de groep de impact van de slechte prestaties van de softwarebedrijven waarmee Autonomy een OEM-partnership had gesloten. Bij een dergelijk partnership koppelen ze de producten van Autonomy aan hun eigen aanbod. Hoewel dit argument een deel van deze ondermaatse prestatie kan verklaren, verklaart ze ons inziens niet alles. We moeten dus nog weten of deze onverwachte conjunctuurommekeer het voorteken is van een nieuwe vertraging van de vraag naar bedrijfssoftware dan wel of de ondernemingen gewoon een pauze hebben ingelast om hun aankopen van de voorbije maanden te verwerken. Het is volgens ons niet gemakkelijk om nu op die vraag te antwoorden.

Ondanks de sterke koersdaling noopt de onzekerheid die op de sector van de bedrijfssoftware weegt, ons tot voorzichtigheid. Houden.

Deel dit artikel