Analyse
Qiagen 13 jaar geleden - maandag 17 mei 2004

Na verschillende maanden van stilte zorgde Qiagen voor een aangename verrassing met resultaten die aan de bovenkant van haar verwachtingen voor het eerste kwartaal 2004 lagen.

SECTOR:   biotechnologie
BEURS:     Frankfurt
KOERS:     9,60 EUR
RISICO:    ****

Geen nieuws, goed nieuws? Inderdaad! Na verschillende maanden van stilte zorgde Qiagen voor een aangename verrassing met resultaten die aan de bovenkant van haar verwachtingen voor het eerste kwartaal 2004 lagen. De verkoop van de nr. 1 ter wereld voor de productie van kits voor genetisch onderzoek steeg met bijna 21 % tot 96,1 miljoen USD, in vergelijking met de verwachte 93 à 95 miljoen. Het ziet er dus naar uit dat de in 2003 in de Verenigde Staten vastgestelde versnelling van de vraag zich heeft voortgezet tijdens het 1ste kwartaal van 2004. Als we de directie van de groep mogen geloven, zou deze trend nog tot het einde van het jaar duren. Op basis van deze vaststelling zou Qiagen haar groeivooruitzichten voor dit jaar wel eens kunnen optrekken. Momenteel liggen die tussen 398 en 403 miljoen USD, hetzij een groei van 13 tot 15 %. Een nadere blik leert ons echter dat deze versnelling ook te danken is aan een gunstig wisselkoerseffect. Qiagen realiseert 30 % van haar verkoop in euro en kon munt slaan uit de sterkere positie van de euro tegenover de dollar. Bij een constante wisselkoers zou de groei van het 1ste kwartaal nog maar 12 % bedragen. Bovendien heeft dit positieve wisselkoerseffect op de verkoop ook een keerzijde: het weegt op de marges. Qiagen boekt immers 42 % van haar kosten in euro en elke waardevermeerdering van de euro tegenover de dollar verhoogt haar kostenbasis. Uiteindelijk compenseert het ene het andere, en boekt de groep een winst per aandeel van 0,08 USD, wat aan de bovenkant van de verwachtingen ligt.

Qiagen zal voor de rest van het jaar waarschijnlijk nog munt uit het wisselkoerseffect kunnen slaan. De euro is ons inziens ongeveer 10% overgewaardeerd tegenover de dollar en zal waarschijnlijk dit jaar dalen. Op basis van onze ramingen zou een daling van 10 % van de euro tegenover de dollar de omzet met 3 % verwateren maar het bedrijfsresultaat zou daarentegen met 6 % stijgen. HOUDEN.

 

Deel dit artikel