Analyse
Advanced Neuromodulation 13 jaar geleden - maandag 17 mei 2004

Hoewel de kwartaalresultaten in de lijn van de marktverwachtingen lagen, ging de beurskoers van Advanced Neuromodulation (ANSI) de voorbije weken bergaf.

SECTOR:   Medische apparatuur
BEURS:     Nasdaq
KOERS:     28,39 USD
RISICO:    ****

Hoewel de kwartaalresultaten in de lijn van de marktverwachtingen lagen, ging de beurskoers van Advanced Neuromodulation (ANSI), de Amerikaanse specialist voor het bestrijden van chronische pijn, de voorbije weken bergaf. De oorzaak? De komst van een nieuwe concurrent op haar referentiemarkt voor neurostimulatie van het ruggenmerg. Op 28 april kreeg de Amerikaanse onderneming Advanced Bionics (AB) de toestemming om de eerste inplantbare stimulator voor het ruggenmerg te commercialiseren. In tegenstelling tot de belangrijkste producten van ANSI en haar belangrijkste concurrent Medtronic, heeft dit product o.a. het voordeel dat het het eerste herlaadbare toestel op de markt is. Tot nu toe was het beter om voor een patiënt die sterke elektrische pulsen nodig had, een extern toestel (met radiofrequentie) te gebruiken in plaats van een volledig inplantbaar toestel met een korte verwachte levensduur van de baterijen. Toestellen op radiofrequentie hebben het nadeel lastig voor de patiënt en onesthetisch te zijn. De komst van een inplantbaar en herlaadbaar toestel zou dus wel eens het einde van de toestellen met radiofrequentie kunnen inluiden. Deze toestellen vertegenwoordigen nu nog 37 % van de afzetmarkt van ANSI. ANSI ontwikkelde van haar kant ook een herlaadbaar toestel. Ze moet nog de toestemming vragen om het op de markt te brengen en het zal dus waarschijnlijk niet voor 2005 kunnen worden verkocht. Wat moeten we daaruit besluiten? In de eerste plaats dat ANSI AB voor octrooi-inbreuk heeft aangeklaagd. Dit kan de commercialisering van het product, die trouwens niet voor het 3de kwartaal van dit jaar gepland is, vertragen en zelfs verbieden. Hoewel het product van AB kwalitatief zeker beter is, heeft de onderneming daarentegen niet hetzelfde commerciële draagvlak of de naambekendheid van ANSI. Dit zal de impact op de verkoop op korte termijn waarschijnlijk beperken.

De marktreactie was ons inziens overdreven en creëert een ideale gelegenheid om een positie in dit aandeel op te bouwen. Daarbij mogen we echter niet uit het oog verliezen dat een toenadering tussen AB en een grotere marktspeler de situatie grondig kan veranderen. KOPEN.

 

Deel dit artikel