Analyse
Axis-Shield 13 jaar geleden - maandag 22 maart 2004

AXIS-SHIELD

SECTOR: biotechnologie
BEURS: Londen
KOERS: 159,50 pence
RISICO: ****

Met een omzetgroei van 7 % boekte de Noorse specialist in diagnosetests Axis-Shield in 2003 een bedrijfsverlies van 6,8 miljoen GBP. Wegens de zwakke dollar zag het bedrijf 2 miljoen GBP aan zijn neus voorbijgaan en bovendien moest het 5,7 miljoen uitzonderlijke R&D-kosten ophoesten voor het nieuwe testplatform AFINION. En toch bleef het bedrijfsverlies meer dan 7 % onder onze berekeningen. De resultaten zijn bemoedigend, maar de vooruitzichten nog meer. AFINION zou over 3 à 4 jaar ongeveer dertig miljoen pond per jaar moeten genereren, zo zegt de directie, die trouwens van plan is in de komende 2 jaren nog 14 nieuwe producten uit te brengen! Recent nog tekende de groep een contract van twee jaar met het Chinese ministerie voor volksgezondheid voor het gebruik van de tests in het kader van een programma voor het opvolgen van diabetici. Misschien levert dat contract niet veel inkomsten op, maar het kan er wel toe leiden dat het product de standaard wordt in China. Als we weten dat het land 40 miljoen gediagnosticeerde diabetici telt en dat er elke maand 1 miljoen bijkomen, dan wordt al duidelijker welk verkooppotentieel het contract in petto heeft.

Maar de lucht is niet helemaal blauw en een aantal wolken zetten aan tot voorzichtigheid. Zo heeft het succes van de tests op basis van homocysteïne nieuwe spelers naar die markt gelokt, die zonder licentie gestart zijn met de productie van de tests. Axis-Shield heeft wel een aantal rechtszaken ingespannen wegens schending van het patent, maar de nieuwe concurrentie kan alleen maar nadelig zijn voor de verkoopgroei en ... rechtszaken kosten ook handenvol geld. Het Amerikaanse Competitive Technologies Inc. (CTI) eist bovendien ook bepaalde rechten op voor het gebruik van de homocysteïne. Ook die zaak wordt beslecht in de rechtbank en het verdict zou kunnen zijn dat aan CTI een "heffing" moet worden betaald voor elke test die wordt uitgevoerd.

De R&D-inspanningen beginnen vruchten af te werpen, dus zou Axis-Shield tegen 2005 rendabel moeten worden. Helaas blijven er twijfels hangen en die drukken op de koers. HOUDEN.

AXIS-SHIELD (vet; basis 100) EN FTSE FARMA- EN BIOTECHINDEX

 

Deel dit artikel