Analyse
Jenoptik 13 jaar geleden - maandag 9 februari 2004

JENOPTIK

SECTOR: halfgeleiders
BEURS: Frankfurt
KOERS: 10,22 EUR
RISICO: ****

Jenoptik, wereldleider in de bouw van stofvrije ruimten voor de halfgeleiderindustrie, heeft zijn voorlopige resultaten voor 2003 bekendgemaakt en het minste wat we kunnen zeggen is dat de cijfers niet echt aan onze verwachtingen voldoen. De omzet van iets minder dan 2 miljard EUR mag dan wel conform de vooropgestelde doelstellingen zijn, maar dat geldt niet voor de rendabiliteit. Daar waar de groep tot voor kort nog mikte op een nettowinst van 20 miljoen EUR, weten wij nu dat deze doelstelling niet bereikt zal worden. Door uitzonderlijke lasten van ongeveer 40 miljoen EUR (kapitaalverhoging en herstructureringsmaatregelen) verwacht Jenoptik immers een nettoverlies van meer dan 20 miljoen EUR.

De resultaten van de divisie Photonics (opto-elektronica) voldeden aan de verwachtingen maar die van de divisie Clean Systems (stofvrije ruimten) hebben de doelstellingen zeker niet bereikt. Een aantal grote projecten hebben wel vertraging opgelopen en zullen in 2004 verrekend worden maar de integratieproblemen die de directie ervaart met diverse overgenomen bedrijven zijn volgens ons een betere verklaring voor de slechte prestatie van deze divisie. Jenoptik wil overigens de herstructureringsmaatregelen voortzetten om de divisie Clean Systems opnieuw rendabel maken. Deze maatregelen bestaan erin de nevenactiviteiten te verkopen om zich opnieuw toe te spitsen op zijn kernactiviteit, de bouw en het beheer van stofvrije ruimten. Een uitbreiding van de activiteiten in Aziƫ ten koste van minder rendabele projecten in Europa is ook voorzien. Deze maatregelen gaan wel in de goede richting maar volgens ons zal het bedrijf ook moeten stilstaan bij zijn overnamebeleid.

Rekening houdend met een goed gevuld orderboekje belooft 2004 een beter jaar te worden dan 2003. De verkopen zouden immers in stijgende lijn moeten evolueren en het bedrijf zou opnieuw rendabel moeten worden. Op voorwaarde echter dat het zijn overnames optimaliseert en zijn herstructurering tot een goed einde brengt. Twee voorwaarden met een onzekere afloop. HOUDEN.

EVOLUTIE VAN JENOPTIK IN EUR

 

Deel dit artikel