Analyse
Epcos 13 jaar geleden - maandag 23 februari 2004

EPCOS

 

SECTOR:   elektronische componenten
BEURS:     Frankfurt
KOERS:     20,22 EUR
RISICO:    ****

 

De Duitse producent van elektronische componenten Epcos kondigde voor het 1ste kwartaal van het boekjaar 2004 (afsluiting eind september) resultaten aan die stroken met de marktverwachtingen. Dankzij een sterke vraag vanwege GSM-producenten (Nokia, Siemens, …) tijdens de eindejaarsdagen tekende Epcos meer verkoop en meer winst op dan vorig jaar. Nochtans hadden de resultaten te lijden onder de zwakke VS-dollar, die in het voordeel speelde van Amerikaanse concurrenten zoals AVX Corporation en Kemet. Toch is de druk op de prijzen, waar het bedrijf doorgaans mee verveeld zit, in het voorbije kwartaal wat afgenomen. Anders gezegd, de rentabiliteit van de groep werd in beperktere mate beïnvloed door de prijserosie. Zo kon de groep zijn exploitatieresultaat op één jaar vervijfvoudigen, tot 16 miljoen EUR, een cijfer dat Epcos  weliswaar ook dankt aan een efficiënt kostenbesparingsplan.

Op korte en middellange termijn ziet het er voor Epcos alsmaar beter uit, zowel op het vlak van verkoopgroei als rentabiliteit. Om te beginnen stagneren de verkoopprijzen, terwijl die meestal dalen, en bovendien lopen de bestellingen vlotjes binnen. Genoeg gunstige elementen dus om de omzetgroei te ondersteunen. Laten we ook niet vergeten dat Epcos verder de vruchten zal plukken van de besparingsmaatregelen die het vorig jaar in gang had gezet, wat de rentabiliteit op peil kan houden.

 

Epcos heeft het boekjaar goed ingezet, maar we denken ook dat het goede nieuws al grotendeels in de koers vervat zit. Gezien de evolutie van die koers over de afgelopen twaalf maanden lijkt het stijgingspotentieel ons voortaan beperkt. HOUDEN.

 

EVOLUTIE VAN EPCOS IN EUR

 

 

Deel dit artikel