Analyse
Autonomy 13 jaar geleden - maandag 9 februari 2004

AUTONOMY

SECTOR: software
BEURS: Londen
KOERS: 285,25 pence
RISICO: *****

De resultaten van het 4de kwartaal van Autonomy zijn op zijn minst verrassend ! De omzet van de Britse specialist in software van kennismanagement bedroeg namelijk iets minder dan 17 miljoen USD. Dat betekent wel een jaarlijkse groei van bijna 30 %, maar u moet weten dat de resultaten van het in september 2003 overgenomen bedrijf Virage voortaan geconsolideerd zijn in de cijfers. Zonder de inkomsten van Virage, die wij op nagenoeg 3 miljoen USD ramen over de periode, valt de jaarlijkse groei van de verkopen van Autonomy terug tot ± 6 %.

Volgens de directie van Autonomy zouden de ondernemingen na drie magere jaren opnieuw beginnen investeren in nieuwe technologieën. Bovendien zou de groep profiteren van het actieve beleid dat de verschillende Amerikaanse overheidsdiensten de laatste tijd voeren om de terroristische dreiging te bestrijden. Nochtans… Als het waar is dat de verkopen een aantal tekenen van herstel vertonen sinds het 2de kwartaal 2003, gebeurt dat wel erg voorzichtig. De directie van de groep zal dat zeker niet ontkennen, zij stelde zich overigens tevreden met de verklaring dat 2004 een goed jaar zou worden zonder zich echter te wagen aan ramingen.

Maar ook al vinden wij de groei van de activiteit ietwat teleurstellend, dat geldt allesbehalve voor het rendabiliteitsniveau dat bereikt werd in het 4de kwartaal. Autonomy zag zijn winsten immers met maar liefst 135 % stijgen ten opzichte van het 4de kwartaal 2002, met inbegrip van de resultaten van Virage dat kort vóór de overname nog meer dan 3 miljoen USD kwartaalverlies boekte ! De Brit heeft zijn marges niet alleen behouden maar ze ook verbeterd. Zijn operationele marge is gestegen van amper 4,6 % in het 4de kwartaal 2002 naar bijna 8,7 % nu. Autonomy geeft hier nog maar eens blijk van de kwaliteit van zijn economisch model dat toelaat iedere dollar extra omzet snel te vertalen in winsten.

De softwaresector heeft de wind in de zeilen en Autonomy zou daar nog wel een tijdje van kunnen profiteren. HOUDEN.

EVOLUTIE VAN AUTONOMY IN PENCE

 

Deel dit artikel