Analyse
Axis-Shield 14 jaar geleden - maandag 29 december 2003
AXIS-SHIELD

SECTOR: biotechnologie
BEURS: Londen
KOERS: 149,50 pence
RISICO: ****

De Anglo-Noorse specialist in diagnosticatests Axis-Shield heeft onlangs het lovende initiatief genomen open kaart te spelen met de financiële wereld door bekend te maken beleggers én analisten regelmatiger informatie te zullen verschaffen.

Vervolgens voegde Axis-Shield de daad bij het woord door reeds een tipje van de sluier op te lichten wat betreft de resultaten voor het einde van het jaar. De groep maakte eveneens bekend nauwer te gaan samenwerken met de Amerikaanse farmagigant Abbott Laboratories (G&R 1146 ).

Over het algemeen zouden de resultaten moeten overeenstemmen met de ramingen van de directie; dit wil zeggen dat de verkopen bij gelijkblijvende wisselkoersen dit jaar met 11 % zouden moeten stijgen. De zwakke dollar blijft echter wegen op de groepsresultaten aangezien ongeveer 20 % van de verkopen in Amerikaanse dollar plaatsvindt, met als gevolg dat de groei van de verkopen wellicht zal teruggebracht worden tot 8 à 9 %.

Op operationeel vlak zou het niveau van de kosten voor Onderzoek & Ontwikkeling (R&D) in het tweede halfjaar hoog moeten blijven, rekening houdend met de ontwikkeling van het nieuwe AFINION-platform. Ter herinnering, dit platform is bestemd voor de divisie Point-of-Care die diverse snelle diagnosticatests groepeert zodat ze onmiddellijk door een arts in zijn praktijk gebruikt kunnen worden. De uitgaven van O&O zouden vanaf 2004 echter opnieuw een normaal niveau moeten bereiken wanneer dit nieuwe platform gecommercialiseerd zal zijn.

Ten slotte zou het operationele verlies van het tweede halfjaar iets hoger moeten zijn dan dat van het eerste halfjaar 2003 maar dat zou gecompenseerd worden door de verkoop van de activiteit Auto-immuunziekten aan Euro-Diagnostica voor 2,57 miljoen Britse pond (G&R 1128).

Ook al zou het zwakke groene briefje in 2004 nog blijven wegen op de resultaten, toch lijkt Axis-Shield ons goed geplaatst om op langere termijn te profiteren van de ontwikkeling van de markt van diagnosticatests. HOUDEN.

EVOLUTIE VAN AXIS-SHIELD IN PENCE

 

Deel dit artikel