Analyse
Tallinn Department Store 14 jaar geleden - maandag 17 november 2003

TALLINN DEPT. STORE

SECTOR: distributie
BEURS: Tallinn
KOERS: 4,54 EUR
RISICO: *****

Tallinn Department Store (TDS) is niet van zijn stuk te brengen ! Na een versnelling van de jaarlijkse groei van zijn verkopen in het 2de kwartaal (+ 14 %), heeft de Estse specialist in grootdistributie in het 3de kwartaal een groei geboekt met maar liefst 22,6 % tot 28,3 miljoen EUR, waardoor de omzetgroei over de 1ste negen maanden van het jaar stijgt tot 15 %. Wetende dat het 4de kwartaal traditiegetrouw het beste is dankzij de eindejaarsfeesten, zal TDS zijn jaarlijkse groeidoelstelling tussen 7 en 10 % ongetwijfeld bereiken. De Est heeft deze prestatie te danken aan een ontwikkelingsstrategie die kan worden samengevat in twee punten. Enerzijds moest hij zijn prijzen verlagen, vooral bij de Selver super/hypermarkten, om weerwerk te kunnen bieden aan de zware concurrentie van "hard discounters" zoals Lidl. Resultaat : het verkoopvolume is met 60 % gestegen ten opzichte van het 3de kwartaal 2002, wat de prijsverlaging gecompenseerd heeft. Anderzijds moest de groep, om marktaandeel te winnen of gewoon om het te behouden, investeren in de uitbreiding van de handelsoppervlakte die met succes gestegen is van 27 141 m² voor de eerste negen maanden van 2002 tot zowat 31 960 m² nu.

Nog indrukwekkender is de winstgroei ! Daar waar TDS in het 1ste kwartaal een verlies boekte, reikte de winst in het 3de kwartaal tot één miljoen euro, dit is bijna 83 % meer dan het jaar voordien in dezelfde periode. Terwijl wij ons vragen stelden over de capaciteit van TDS om zijn marges te behouden in een competitief moeilijke omgeving, is het bedrijf er zelfs in geslaagd zijn verkoopstijging om te zetten in winst.

De groeistrategie die gepaard gaat met de opening van nieuwe winkels lijkt stilaan vruchten af te werpen. De koers van het aandeel is sinds ons eerste koopadvies in december 2002 met meer dan 34 % gestegen en is o.i. niet meer koopwaardig. HOUDEN.

EVOLUTIE VAN TDS IN EUR

 

Deel dit artikel