Analyse
Kapitaalverhoging bij Corus 14 jaar geleden - maandag 17 november 2003

KAPITAALVERHOGING BIJ CORUS

De Brits-Nederlandse staalgroep Corus (33,25 pence) kondigde zoals verwacht een kapitaalverhoging aan. De algemene vergadering van 5 december moet daarvoor wel nog het licht op groen zetten. Corus wil zo'n 307 miljoen pond ophalen om het 250 miljoen pond kostende herstructureringsplan te financieren. Als u aandelen Corus hebt, raden we u aan om niet mee te doen. U mag wel uw aandelen Corus houden.

Rendabiliteitsproblemen

Sinds een viertal jaar kampt Corus met ernstige rendabiliteitsproblemen. Dat heeft verschillende oorzaken : de zwakke vraag in Groot-Brittannie, het gebrek aan concurrentiekracht van de fabrieken en het feit dat de fusie met het Nederlandse Hoogovens niet heeft gebracht wat ervan werd verwacht. Onder druk van haar schuldeisers pakte de groep enkele maanden geleden uit met een plan om de productiviteit in de Britse fabrieken te verhogen. Centraal in het plan staan de sluiting van een aantal fabrieken, het schrappen van 1 150 banen en het centraliseren van de volledige productie in drie fabrieken.

Iets meer respijt

Corus haalt minder kapitaal op dan we hadden verwacht maar de operatie geeft de directie in ieder geval wat meer tijd om de groep weer op het juiste spoor te krijgen. Dat zal ongetwijfeld de koers ondersteunen net als het feit dat cyclische aandelen zoals die uit de staalsector zich sinds enige weken in een gunstig klimaat bewegen. Hoewel het management volgens ons weliswaar ambitieus is, maar ook realistisch, blijven wij pleiten voor voorzichtigheid. We raden u dan ook aan om niet met de kapitaalverhoging mee te doen. Het is immers nog onvoldoende duidelijk welke internationale strategie Corus zal volgen. Ook wat met de aluminiumactiviteit zal gebeuren is nog niet duidelijk. Voorts blijven de verhoudingen tussen het Britse en het Nederlandse management gespannen, en dat staat een gezonde ontwikkeling van de groep in de weg. Als u aandelen Corus bezit, kunt u uw rechten om nieuwe aandelen te kopen jammer genoeg niet op de beurs verkopen. We vinden dat een laakbare praktijk die de belangen van de aandeelhouders schendt.

U mag uw aandelen Corus houden. U kunt ook nog aandelen kopen van de staalgroep Arcelor (13,60 EUR), die goede resultaten publiceerde over het derde kwartaal en optimistisch is voor de komende maanden.

KOERS VAN HET AANDEEL CORUS (in p. )

De kapitaalverhoging voor een lager bedrag dan we hadden verwacht werd door de beleggers gunstig onthaald. Aangezien er echter nog heel wat onzekerheid blijft bestaan, raden wij u aan niet met de kapitaalverhoging mee te doen.

 

Deel dit artikel