Analyse
Cytyc 14 jaar geleden - maandag 3 november 2003

CYTYC

SECTOR: medische diagnostica
BEURS: Nasdaq
KOERS: 12,93 USD
RISICO: *****

Ondanks een jaarlijkse groei met 29 % tot 75,5 miljoen dollar, blijft de verkoop van het 3de kwartaal van het Amerikaanse Cytyc toch nog beneden onze verwachtingen. De diagnosticaspecialist in gynaecologische cytologie (analyse van de cellen) kent immers een vertraging van zijn groei op zijn binnenlandse markt en dit om twee redenen. Ten eerste heeft Cytyc met zijn succesproduct, de ThinPrep® Pap Test, momenteel 66 % in handen van de Amerikaanse markt voor de opsporing van baarmoederhalskanker en wij moeten vaststellen dat deze markt stilaan verzadigd raakt. Ten tweede heeft de voornaamste concurrent van Cytyc, TriPath Imaging, onlangs dezelfde commerciële rechten verkregen als Cytyc voor zijn opsporingstest, SurePath®. Ook al brengt deze opsporingstest het overwicht van de test van Cytyc niet in het gedrang, toch dreigt hij de omzetgroei te vertragen en de marges onder druk te zetten.

De koers van Cytyc is met meer dan 8 % gedaald na de bekendmaking van deze resultaten vermits de beleggers zich zorgen maken over de manier waarop Cytyc deze vertraging hoopte op te lossen. Er zijn nochtans reeds verschillende groeimogelijkheden aanwezig. Eerst en vooral is er de recente commercialisering van ThinPrep® Imaging System, een informaticasysteem dat de genomen staaltjes in het kader van een opsporing betrouwbaarder maakt en de verkoopstijging in de VS zou moeten ondersteunen. Vervolgens rekent de groep sterk op een versnelling van haar verkoop op internationaal niveau en meer specifiek in Europa. Zo beveelt het gezondheidssysteem van Groot-Brittannië nu de hantering van cytologie in vloeibaar milieu aan voor de opsporing van baarmoederhalskanker. Dit is de techniek die Cytyc toepast. Ten slotte zou de test voor de opsporing van borstkanker, die mikt op een markt geraamd op miljarden dollars, de verkoop op middellange termijn moeten ondersteunen.

Er zijn groeimogelijkheden maar de vraag is in welke mate ze de vertraging van de verkoop van het succesproduct van de onderneming zullen compenseren. HOUDEN.

EVOLUTIE VAN CYTYC IN USD

 

Deel dit artikel