Analyse
Telefonica jaagt u op kosten met toekenning aandelen Antena 3 14 jaar geleden - maandag 13 oktober 2003

TELEFONICA JAAGT U OP KOSTEN MET TOEKENNING AANDELEN ANTENA 3

Als u voldoende aandelen hebt van de Spaanse telecomgroep Teléfónica, dan krijgt u op 21 oktober een uitzonderlijk dividend in de vorm van aandelen Antena 3. Deze televisiezender is een dochterbedrijf van de groep en zal naar de beurs worden gebracht. Door de toegepaste verdeelsleutel is de kleine belegger bij deze operatie de pineut.

Hoe zit het in elkaar ?

Elke 297,35 aandelen Telefónica geven recht op één aandeel Antena 3. De nieuwe aandelen zullen automatisch op uw effectenrekening worden bijgeschreven. Het spreekt voor zich dat u niet precies dat aantal aandelen Telefónica of een veelvoud ervan hebt. Als u er bijvoorbeeld 200 hebt, dan hebt u recht op een bedrag in baar geld. Dat bedrag stemt overeen met 67,26 % (200 : 297,365) van de nominale waarde van de aandelen Antena 3, die bepaald is op 25,20 euro. In dat geval zou u dus recht moeten hebben op 16,94 euro. Maar van dat bedrag worden wel nog kosten afgehouden. Bij KBC is dat een makelaarsloon van 0,50 % + 21 % BTW met een minimum van 9,07 euro.

Bewaarloon of verkoopkosten

De toegepaste verdeelsleutel zorgt ervoor dat u al voor een bedrag van zowat 3 000 euro aandelen Telefónica moet hebben om één aandeel Antena 3 te krijgen. In de praktijk komt het erop neer dat veel beleggers één, twee of drie aandelen zullen krijgen. Aangezien de meeste banken voor het aanhouden van buitenlandse aandelen op een effectenrekening een minimum aanrekenen van zowat 10 euro per post, wordt het bewaarloon voor die aandelen die u eigenlijk niet hebt gevraagd, een dure grap. Antena 3 is bovendien een klein bedrijf, en zal ook in Madrid wellicht niet veel worden verhandeld. Als u uw aandelen wilt verkopen, zult u behoorlijk wat kosten moeten betalen. Zo rekent KBC bijvoorbeeld voor de verkoop van aandelen op de beurs van Madrid een minimale vaste kost aan van 51,5 euro. Bij Mega-Invest bedraagt het minimum voor een transactie op de Spaanse beurs ook 50 euro.

Wat moet u doen ?

· Als u minder dan 297 aandelen Telefónica hebt, is er geen probleem, want dan hebt u sowieso geen recht op aandelen Antena 3. Verifieer wel dat u correct wordt uitbetaald en dat het bedrag dat u krijgt berekend is op nominale de waarde van 25,20 euro van het aandeel Antena 3.

· Als u wel in aanmerking komt om de aandelen Antena 3 te krijgen, dan raden we u aan ze voorlopig bij te houden. Het is immers niet onmogelijk dat Antena 3 een koersnotering krijgt die een stuk hoger ligt dan de nominale waarde van 25,20 euro. Sogecable, een ander televisiestation dat een notering heeft op de beurs van Madrid, noteert bijvoorbeeld tegen een koers die veertien keer hoger ligt dan de nominale waarde. We houden u op de hoogte van wat u best met de aandelen Antena 3 kunt doen.

· Uw aandelen Telefónica zelf mag u ondertussen gewoon bijhouden, en eventueel mag u er zelfs nog bij kopen.

KOERS VAN HET AANDEEL TELEONICA (in EUR)

Telefóonica vinden we momenteel een aanrader onder de telecombedrijven. Dat belet niet dat het niet zo netjes is dat het bedrijf zijn aandeelhouders opzadelt met aandelen Antena 3.

Deel dit artikel