Analyse
Real Software 14 jaar geleden - maandag 13 oktober 2003

REAL SOFTWARE

SECTOR: spitstechnologie
BEURS: Brussel
KOERS: 1,25 EUR
RISICO: ****

Een kleine meerderheid van de aandeelhouders van Real Software zou de raad van bestuur de laan willen uitsturen en zelf het roer in handen nemen. Aanleiding daartoe zijn de onderhandelingen met de banken inzake de afbetaling van de schulden (200 miljoen financiële schulden). Vorig jaar hield Real Software aan haar activiteiten 12,6 miljoen euro cash over. Daarmee moest ze 8 miljoen intresten betalen, de fiscus honoreren en daarenboven nog haar investeringen financieren… Voor schuldaflossing bleef er dus niets over en dit jaar gaan de zaken nog slechter.

Het is duidelijk dat het bedrijf in die omstandigheden aangewezen was op onderhandelingen met de banken en vrijdag werd een akkoord bereikt : de banken schelden de helft van de openstaande schulden kwijt en van de andere helft kan een stuk in aandelen worden omgezet. Blijft 65 miljoen euro terug te betalen over een periode van 10 jaar vanaf juni 2006. Dat alles op voorwaarde dat de huidige raad van bestuur in functie blijft. Het zal hoe dan ook een hele klus worden om 6,5 miljoen euro per jaar, vermeerderd met de intresten, terug te betalen. Real Software zal dus de komende twaalf jaar voor de banken werken… Bovendien zullen de huidige aandeelhouders hoogstwaarschijnlijk een verdere verwatering van hun bezit moeten ondergaan.

Het is net om dat scenario te verhinderen dat een aantal aandeelhouders de zittende raad van bestuur weg probeert te krijgen en zelf voor een oplossing wil zorgen. De komende weken beloven spannend te worden.

Wat er ook van zij, Real Software is er enkel nog bij de gratie van de banken en zal door deze laatste (terecht) vakkundig leeggemolken worden. Voor particuliere aandeelhouders heeft dit bedrijf al lang geen waarde meer. Afblijven. Dit aandeel hoort o.i. eigenlijk niet meer thuis op de beurs.

REAL SOFTWARE (in EUR) 

 

De koers vervolgt onverbiddelijk zijn weg naar het absolute nulpunt. Afblijven.

 

Deel dit artikel