Analyse
Vestas Wind Systems 14 jaar geleden - maandag 8 september 2003
VESTAS WIND SYSTEMS

SECTOR: windenergie
BEURS: Kopenhagen
KOERS: 137,73 DKK
RISICO: ***

Vestas Wind Systems, wereldleider in windmolens, heeft geruststellend nieuws gepubliceerd. Voor het eerste halfjaar 2003 heeft de Deense groep immers een bedrijfswinst geboekt die 53 % hoger ging tot 9 miljoen EUR ten opzichte van vorig jaar, voor een omzet die met 24 % gestegen is tot 659 miljoen EUR. Het betreft een onmiskenbaar bemoedigende groei waaraan de Duitse en Amerikaanse orders zeker niet vreemd zijn.

Daar waar de concurrentie (Nordex, NEG Micon) in het beste geval ter plaatse blijft trappelen, blijft Vestas marktaandeel winnen en bevestigt het zijn technologische en commerciële leiderschap.

Op basis van een goed gevuld orderboekje met een groei van 25 % ten opzichte van 2002, heeft het Deense bedrijf zijn doelstellingen bevestigd voor het hele boekjaar 2003 met een omzet tussen 1,7 en 1,8 miljard EUR en een operationele marge – de bedrijfswinst gedeeld door de omzet – van 7 %. Wat de vooruitzichten voor 2004 en verder betreft, is Vestas eveneens optimistisch. Tal van Europese landen waaronder Frankrijk, Polen en Groot-Brittannië hebben nog een lange weg te gaan om zich te voegen naar de Europese richtlijn inzake hernieuwbare energieën. En wat nog meer is, het bedrijf heeft diverse troeven in handen en is niet van plan zich te beperken tot het Europese continent. De recente elektriciteitspanne in de Verenigde Staten (en in Canada) heeft het wetsontwerp inzake de ontwikkeling van schone energie nieuw leven ingeblazen en zorgt voor een snellere goedkeuring door het Congres.

De ontwikkeling van hernieuwbare energieën en de bewustmaking hieromtrent bij de publieke opinie worden voortgezet. Rekening houdend met zijn leidersstatus in zijn sector is Vestas ons inziens ideaal geplaatst om daarvan te profiteren. Gezien de sterke stijging van de koers tijdens de afgelopen maanden (+ 150 % sinds ons eerste koopadvies), lijkt zijn stijgingspotentieel op twee of drie jaar ons echter uitgeput. VERKOPEN.

EVOLUTIE VAN VESTAS IN DKK

 

Deel dit artikel