Analyse
Kort nieuws 14 jaar geleden - maandag 22 september 2003

 

KORT NIEUWS

· Door de lagere aanslagvoet, de hoger dan verwachte marges en de zeer goede resultaten van Top Form, was het eerste semester bij Van de Velde (+5,9 %) een meevaller. We verhogen onze winstraming van 6,89 naar 7,79 EUR per aandeel. Houden.

· Miko (+1,6 %) zag zijn winst in het eerste halfjaar met 13 % stijgen. Blijkbaar houden de marges beter stand dan verwacht. Koopwaardig.

· IBA (-8,4 %) zakte in de eerste helft van 2003 dieper in het rood dan verwacht. De enige winstgevende afdeling is "Sterilisatie en Ionisatie" die te koop staat. Niet kopen.

· Dankzij de strikte beheersing van de kosten kon IRIS (+5 %) met goede halfjaarresultaten uitpakken. Koopwaardig.

· Het fors afgeslankte Immobel (-21,2 %) betaalde vorige week 9,86 EUR kapitaal per aandeel terug en boekte een kleine winst (0,06 EUR per aandeel) in het eerste halfjaar. Houden.

· In de eerste jaarhelft steeg de omzet bij VPK Packaging (+3,8 %) dankzij de recente overnames met 8,8 % en klom de winst met ruim 19 % dankzij lagere voorzieningen en minder belastingen. Koopwaardig.

· Dankzij beter dan verwachte resultaten voor zijn bouwpoot, vielen de halfjaarresultaten van CFE (-0,2 %) nog mee. Niet kopen.

· Interbrew (+5,6 %) heeft een goede zet gedaan : met de (volgens ons correct geprijsde) overname van 2 lokale brouwers wordt de groep de nummer 1 op de Duitse biermarkt. De operaties zijn o.i. te klein om impact op de winst te hebben. Houden.

· General Motors (+0,8 %) heeft van de vakbonden verregaande toegevingen verkregen m.b.t de sluiting of de verkoop van slabakkende fabrieken. Om de verkoop op te vijzelen zullen er nog heel wat inspanningen nodig zijn. Houden.

· Volgens de Britse pers bestaat de kans dat Corus (-14,3 %) voor 100 miljoen pond niet-strategische activa verkoopt om zijn investeringen en herstructureringen te bekostigen. Houden.

· DuPont (-5,1 %) heeft bekendgemaakt dat de winst aan de onderkant van de vorige schattingen zal liggen omdat de vraag minder snel herstelt dan verwacht. Niet kopen.

· Er was goed nieuws voor Novartis (+0,1 %) : Prexige, een middel tegen artritis dat een groot commercieel succes belooft te worden, is in Groot-Brittannië tot de verkoop toegelaten. Andere Europese landen zullen volgen. Houden.

· Bayer (+7,5 %) herademde toen het Amerikaanse gerecht het principe van een collectieve klacht tegen Baycol verwierp. Elk geval moet apart behandeld worden, wat de groep meer slagkracht geeft. Niet kopen.

· Axa wipte 3,8 % hoger na het nieuws over een vijandig bod op een Amerikaanse levensverzekeraar. Voor meer details, zie p. 14. Kopen.

· De eerste zes maanden van dit jaar waren er minder faillissementen in Duitsland, maar dat neemt niet weg dat de financiële sector het moeilijk blijft hebben. Duitse banken of verzekeraars kunnen ons niet bekoren.

Deel dit artikel